<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230746" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 18-годишно мом...

За поредна година хаос с достъпа до плаж Силистар (видео)

26 Юни 2024
0 375

За поредна година достъпът до един от най-красивите плажове на юг – Силистар, е под въпрос. Граждани сигнализират, че отново им събират 5 лв. такса “преминаване”, информира bTV.

Години наред летовници са принуждавани от собственици на ниви да плащат по 5 лв. такса за паркинг, за да си оставят колата, докато са на плаж.

Имотът е частна собственост и няма регламентиран път през него. Допускаме безпрепятствено да преминават полиция, пожарна и линейки. На добра воля можем да допускаме и частни автомобили, но срещу заплащане. Ако община Царево смята, че този имот ѝ е важен, може да го отчужди по служебен ред.“, гласи писмена позиция на собственика на имота – адв. Венцислав Дудоленски.

За поредна година хаос с достъпа до плаж Силистар (видео)
Силистар. Източник: Facebook / Плаж Силистар / Silistar beach

Тази сутрин зам.-кметът на Царево Денис Диханов обяви, че в общината не е постъпвало искане за замяна или други действия.

Общината е предприела действия за план на парцела и за нов път, който да може да избегне частните имоти, да минава през общински. Съгласуването е затруднено, намираме се в защитени зони, няма бързо да се реши.“, обяснява той.

Концесионерът на плажа Димитър Йовнов е категоричен, че губи от събирането на такси от летовниците.

Чакаме държавата да спре да си затваря едното око и да вземе мерки“, коментира концесионерът.

Министерството на туризма също излиза с писмена позиция:

Министерството има правомощия единствено върху територията на плажа. По закон се изисква осигуряване на пешеходен свободен достъп, а такъв има осигурен. Казусът с платен паркинг, както и такса път извън плажа, не са в правомощията и компетентността на министерството на туризма“.

От ведомството напомнят, че 50% от средствата от концесиите на плажовете отиват в общините и те са длъжни да се грижат за осигуряването на достъпна инфраструктура. Има и жалби в полицията, извършена е проверка и случаят е докладван на районната прокуратура.

Коментарът на “Господарите”

Години наред местна и държавна власт обслужват частни апетити, които искат да си присвоят плажа Силистар. Още през 2018 г. тогавашният Общински съвет в Царево гласува по бързата процедура проекторешение за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) на терен от 22 декара до плажа за изграждане на вилно селище.

Доналд Тръмп от Царево и истината за Силистар

Въпреки че решението противоречи на няколко закона, кметът на Царево по това време Георги Лапчев излезе с абсурдното твърдение, че това се налагало, за да се защити пътя към плажа, който минава през въпросния частен имот. Частен имот, който се намира в защитен природен парк.

Илиза, че, за да имаме свободен достъп до плажа, той трябва да бъде застроен… А междувременно концесионери ни таксуват за щяло и нещяло.

Така, за пореден път ни се показва, че законите са разтегливо понятие, което може да се прилага според нуждите на този, който трупа парички.

За поредна година хаос с достъпа до плаж Силистар (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции