<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев обяви к...

Финансов експерт: Еврото е заложник на проруски политически интереси (видео)

26 Юни 2024
0 89

Финансов експерт: Еврото е заложник на проруски политически интереси. Това заяви пред Bloomberg TV специалистът Деян Василев.

Той коментира, че освен на влиянието на проруски интереси и партии, влизането ни в еврозоната е под въпрос и заради други цели. “Вероятно свързани с това да няма съдебна реформа и справедливо разследване на корупция в България”, посочи експертът.

По негови думи от тези себични интереси страда националният ни интерес. Консенсусът, мнозинството от българите, включително и на тези избори, гласуваха за еврото и тази тема страда, защото е заложник на смяната на правителства, смята Василев. 

Factcheck: Фалшиви новини плашат, че еврозоната ще доведе до глад (видео)

Финансовият специалист спомена изследване на Асоциацията на търговските фирми, излязло преди дни. Според него то е много полезно, защото буквално казва: “Господа управляващи и политици, имаме готовност да се приеме еврото и очакваме Закона за въвеждане на еврото”.

Финансов експерт: Еврото е заложник на проруски политически интереси (видео)
Снимка: Скрийншот, Bloomberg TV

Василев допълни, че този закон за въвеждане на еврото беше публикуван март месец. Имаше един месец срок за обществено обсъждане и ако политическият процес в България течеше нормално и имаше втора ротация и правителство, този закон щеше да бъде реално разгледан от правителството и обсъден. Тъй като реално очевидно са получени много обратни връзки. Според него министерството трябва да го преразгледа и да го предложи на Народното събрание за гласуване. 

Влизането ни в еврозоната изглежда все по-невъзможно да стане в срок

“Днес започват преговорите за мандат, а думата “плаващо мнозинство” има една мръсна конотация”, напомни експертът. По негови думи партиите, които подкрепят въвеждането на еврото, са ясни – ГЕРБ, ДПС, “Продължаваме промяната”. Той оначе се надява и “Има такъв народ” и БСП да се присъединят към тях.

Финансовият експерт подчерта, че всички те, когато става дума за Закона за въвеждане на еврото, за правила и наредби, трябва да могат да действат заедно без да получават добре познатите упреци от типа “те се сдушиха” и пият “турско кафе”.

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната

“Не, дами и господа, ще пием италианско кафе, ще ходим в Гърция на плаж и ще си плащаме в евро. Щом тези държави, които традиционно са големи националисти, са в еврозоната от години и просперират, значи и България може да просперира в еврозоната”. Това заяви Василев.

Присъединяването ни към еврозоната остана на заден план заради политическия хаос у нас. Редица финансови организации твърдят, че то ще се отложи още във времето, далеч от обещания срок. Надяваме се все пак управляващите да се сетят, че все пак се борят за европейска държава с европейски ценности!

Финансов експерт: Еврото е заложник на проруски политически интереси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции