<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън няма д...

И Байдън, и Тръмп са изрекли неверни твърдения по време на дебата

28 Юни 2024
0 73

И Байдън, и Тръмп са изрекли неверни твърдения по време на дебата. Проверка на фактите доколко двамата кандидат-президенти успяха да послъжат направи Дневник.

Тръмп и Байдън се изправиха един срещу друг в ключов дебат за президентския пост (видео)

Проверка на фактите: Наследил ли е Байдън 9% инфлация?

“Той каза, че е наследил 9% инфлация. Не е наследил почти никаква инфлация, тя беше на това равнище в продължение на 14 месеца, а след това се взриви под неговото ръководство”, каза Тръмп за Байдън.

Невярно твърдение.

Когато Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., инфлацията беше 1.4%. Тя се увеличи до 9.1% през юни 2022 г., но през миналия месец на т. г. спадна до 3.3%. Свързаните с пандемията политики за стимулиране, въведени както от Тръмп, така и от Байдън, бяха определени като причина за ръста на инфлацията.

Проверка на фактите: Възнамерявал ли е Байдън да вдигне данъците 4 пъти?

“Никой никога не е намалявал данъците колкото нас. Той иска да повиши данъците на всички четири пъти”, каза Тръмп. “Той иска данъчните облекчения на Тръмп да станат невалидни.”

Невярно твърдение.

Данъчният план на Байдън “не ощетява 98% от домакинствата в САЩ”, каза Кайл Померло, старши сътрудник в консервативния American Enterprise Institute. Байдън също иска да удължи по-голямата част от данъчните облекчения на Тръмп, въпреки че се застъпи за увеличаване на данъците за хората с много високи доходи.

Проверка на фактите: Спрял ли е Тръмп практиката на хващане и пускане на мигранти?

“Ние спряхме тази практика”, каза Тръмп.

Невярно твърдение.

Тръмп не преустанови “хващането и освобождаването на мигранти”, термин, използван за практиката за освобождаване на мигранти в страната, докато чакат съдебно решение. САЩ нямат достатъчно изградени центрове, за да задържат всеки мигрант, който пресече границата, докато не се срещне със съдия, без значение кой е президент. Тръмп, както Барак Обама преди него и Байдън след него, пусна много мигранти в САЩ.

Проверка на фактите: Синдикатът на граничните патрули ли е издигнал Байдън?

“Между другото Синдикатът на граничните патрули издигна кандидатурата ми, каза Байдън.

Невярно твърдение.

Съветът на Националния граничен патрул, профсъюз на служителите на граничния патрул на САЩ, подкрепи Тръмп. “Съветът на Националния граничен патрул с гордост подкрепи Доналд Тръмп за президент на Съединените щати”, каза вицепрезидентът на групата Хектор Гарза в изявление за NBC News.

Проверка на фактите: Дали САЩ са имали най-сигурната граница по време на мандата на Тръмп?

“Ние имахме най-сигурната граница в историята си”, каза Тръмп.

Невярно твърдение.

Това е явно преувеличение. През 2019 г. имаше приблизително 860 хил. незаконни преминавания на границата, много повече, отколкото по време на администрацията на Обама.

Проверка на фактите: Байдън позволява на “милиони” престъпници да влязат в САЩ

“Бих искал да го попитам защо той позволи на милиони да дойдат от затворите и психиатричните клиники и да унищожат страната ни”, попита Тръмп.

За това твърдение няма данни.

Венецуела не обявява информация от правоприлагащите органи с американските власти, което прави много трудна проверката на криминални истории на имигранти, идващи в САЩ. Въпреки това няма доказателства, че Венецуела целенасочено изпраща “милиони” хора от психиатрични заведения и затвори в САЩ.

И Байдън, и Тръмп са изрекли неверни твърдения по време на дебата
снимка: iStock

Аборти

Проверка на фактите: Дали бившият губернатор на Вирджиния подкрепяше детеубийството?

“Ще отнемат живота на дете в осмия месец, в деветия месец и дори след раждането. Ако погледнете бившия губернатор на Вирджиния, той беше готов да го направи и ние ще решим какво да правим с бебето. Което означава, че ще убием бебето”, каза Тръмп.

Невярно твърдение.

Докато някои демократи широко подкрепят правото и достъпа до аборт независимо от гестационната възраст, детеубийството е незаконно и нито един демократ не го подкрепя. Само 1% от абортите се извършват след 21-ва седмица от бременността според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Тръмп за първи път каза това през 2019 г., след като губернаторът на Вирджиния по това време, Ралф Нортам, направи противоречиви забележки при обсъждането на законопроект за абортите.

Тероризъм, външна политика и армия

Проверка на фактите: Тръмп каза, че по време на неговия мандат не е имало “терор”.

“Ето защо нямаше терор по време на моето управление. Това място, целият свят се взривява под него (Байдън – бел. ред.)”, каза Тръмп.

Невярно твърдение.

Имаше две терористични атаки на “Ислямска държава”, докато Тръмп беше президент. Първата беше през октомври 2017 г., когато загинаха осем души, а втората – през декември 2017 г., при която бяха ранени четирима.

Проверка на фактите: Байдън предполага, че няма загинали войници през неговия мандат.

“Истината е, че аз съм единственият президент през този век, който няма загинали войници по света, за разлика от него (Тръмп – бел. ред.)”, каза Байдън.

Невярно твърдение.

Министерството на отбраната потвърди, че 13 американски военнослужещи са били убити при самоубийствен атентат на летището в Кабул от член на “Ислямска държава”, докато САЩ се изтегляха от Афганистан.

Околна среда

Проверка на фактите: Имал ли е Тръмп “най-добрата екостатистика досега”?

“През моите четири години имах най-добрите показатели за околната среда и моите най-добри екоексперти ми дадоха тази статистика точно преди да започна управлението си”, каза Тръмп.

Невярно твърдение.

Тръмп има предвид, че въглеродните емисии са намалели по време на неговото управление. Наскоро той публикува опорните теми за разговор, които бившият шеф на Агенцията за опазване на околната среда му изпрати в социалните медии преди дебата.

Въглеродните емисии намаляват от години. Те намаляха особено през 2020 г., до нива около тези през 1983 и 1984 г. Този спад до голяма степен се дължеше на карантините при ковид, а емисиите се повишиха отново след това.

И Байдън, и Тръмп са изрекли неверни твърдения по време на дебата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции