<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия ще отвр...

План за победа: Руски “парламент в сянка” призовава за премахване на режима на Путин

28 Юни 2024
0 232

План за победа: Руски “парламент в сянка” призовава за премахване на режима на Путин. Става дума за над 60 бивши руски депутати, които призоват НАТО да подкрепи кампания за убийства на фигури от режима на президента Владимир Путин, като отмени ограниченията си за атаки в Русия, пише Дневник.

Тази група призовава за насилствена съпротива срещу режима, тъй като без сила той няма да бъде сменен, а Западът е длъжен да насърчава това, разказва в. Таймс. Аналогията с “парламент в сянка” отпраща отчасти и към кабинета в сянка във Великобритания, където опозицията формира алтернативен кабинет, надзираващ работата на управляващия.

Вестникът разказва за срещата на политиците във Варшава тази седмица, на който е обсъден план от седем точки за сваляне на Кремъл.

Стратегията е известна като План за победа.

Нови закони и конституция

Групата е създадена през ноември 2022 г. Твърди, че има 106 членове и че сред тях са и действащи депутати. Опитва да се позиционира като легитимното лице на разпокъсаното опозиционно движение в Русия.

Очаква се това предложение да бъде представено на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Според подготвяния документ “Кремъл вече е отприщил масово кръвопролитие”, убиващо стотици руснаци на фронтовата линия всеки ден, и много цивилни и военни украинци.

“Следователно използването на сила срещу убийците на Путин, техните финансисти и пропагандисти е морално оправдано”, се казва в документа, “(когато) е в съответствие с вътрешно признатите норми за водене на война – и е наложително за победата”.

Групата действа като политическо крило на Легиона за свобода на Русия, съставен от четири батальона войници, воюващи за Украйна, и Националната републиканска армия.

Конгресът има писмена конституция и разработва нови закони за Русия след Путин, като цяло се основава на принципите на социалдемокрацията. Сред първите мерки, които предлага, е разпускането на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Съпруга на убит офицер на КГБ разказва какво е да си мишена на режима на Путин (видео)

План за победа: Руски &#8220;парламент в сянка&#8221; призовава за премахване на режима на Путин
Снимка: iStock

Сянката на Пономарьов

В изпълнителния комитет на организацията е Иля Пономарьов. Той е бивш депутат, единствен гласувал против анексирането на Крим и впоследствие останал в САЩ. Днес е гражданин на Украйна. Често успява да се намеси в атаки в Русия с коментарите си в студиа и социални мрежи.

Не всички в руската опозиция одобряват това предвид призивите за насилие. Михаил Ходорковски и покойният Алексей Навални например не бяха съгласни с него. И той не се числеше “съюзник” с тях, отбелязва Таймс. Вестникът припомня и позициите на Пономарьов, нарекъл Навални “герой”, но поставил под въпрос пригодността му за президент. Обратно, Навални бе критичен към ролята на Пономарьов в приемането на руския законопроект за ограничаване на интернет през 2012 г.

Пономарьов, обратно, настоява, че атаките му срещу близките до центъра на властта ще отслабят лоялността на елита към Путин. Нарича “всички, свързани с военната машина – правителствени служители, които организират или финансират войната, бизнесмени, които произвеждат оръжия, подстрекатели на пропагандни войни, както и военни или служители по сигурността”, бойци и “легитимни цели както за украинските военни, така и за руската съпротива”.

Призиви за сваляне на забрани

Националната републиканска армия според Пономарьов може да призове хиляди партизани в Русия. Същата организация пое отговорност за убийството на “военния кореспондент” Владлен Татарски през април миналата година.

НРА се свърза и с убийството на Даря Дугина. Дъщеря на философа Александър Дугин, чиято кола се взриви близо до Москва през 2022 г. Според Пономарьов тя работи с украинските служби при операции в Русия, включително атаки срещу петролни складове. По думите му обаче Западът е реагирал много негативно на дейността на групировката. Отказал е да подкрепи всякакви атаки на руска земя, действала и забрана да се използва западно оборудване за операции в Русия.

Нещо повече, “дори когато не е включено западно оборудване, САЩ например не окуражават украинците да ни помагат с всякакъв вид операция, която включва всякакъв вид атака срещу лидерите на режима”, продължава той.

Осъден и издирван писател от режима на Путин: Русия върви към ада (видео)

План за победа: Руски “парламент в сянка” призовава за премахване на режима на Путин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции