<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231129" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: План за побед...

Путин обяви, че Русия подновява производството на ракети със среден обсег заради САЩ

28 Юни 2024
0 233

Путин обяви, че Русия подновява производството на ракети със среден обсег заради САЩ. Русия била длъжна да отговори, след като САЩ нарушили Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. Страни по договора обаче вече не са нито САЩ, нито Русия, пише Дневник.

САЩ обявиха, че се изтеглят от договора през 2018 г., считано от следващата година, като обвиниха Москва, че нарушава споразумението. Русия, която отричаше това, обяви, че налага мораториум на производството доброволно. Две години по-късно Путин подписа указ за изтегляне от договора, след като бе преустановила действието му също от 2019-а.

Договорът от края на Студената война задължаваше САЩ и Русия да не произвеждат, да не изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден и малък обсег.

Путин обяви, че Русия подновява производството на ракети със среден обсег заради САЩ
Снимка: iStock

Известно е, че САЩ не само произвеждат тези ракетни системи, но вече са ги доставили в Европа за учения в Дания“. Това каза Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия. “Наскоро беше обявено, че те са във Филипините. Не се знае дали са изнесли ракетите оттам или не“, каза още той.

Путин обясни, че по този начин Русия е била принудена да отговори.

Очевидно трябва да започнем да произвеждаме тези ударни системи. След това, въз основа на реалната ситуация, да вземем решения къде – ако е необходимо, за да гарантираме нашата безопасност – да ги разположим“, каза Путин. Неговата теза от години е, че мораториумът трябва да отпадне, ако Вашингтон разположи такива ракети в която и да било точка на планетата.

Путин продължава да заплашва с ядрено оръжие

Путин обяви, че Русия подновява производството на ракети със среден обсег заради САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции