<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231382" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българи прек...

Сърбия инвестира 154 млн. евро в жп линия с връзка към България. А ние кога?

02 Юли 2024
0 476

Сърбия инвестира 154 млн. евро в жп линия с връзка към България. А ние кога?

Инвестицията е на сръбската държавна компания за железопътна инфраструктура, т.е. тяхното БДЖ. Ще се прави железопътен обход около град Ниш – 22 километра. Очакванията са ремонтите да започнат този месец и да продължат над 1000 дни.

Пуснаха на свобода шофьора, стрелял по автомобил на семейство с дете на АМ “Тракия” (видео)

Сърбия инвестира 154 млн. евро в жп линия с връзка към България. А ние кога?

По-мащабно

Тази жп линия на Ниш е част от проекта за основен ремонт на 100-километровата железопътна линия, свързваща Ниш с Димитровград, на границата с България, пише Money.

Дейностите по основния ремонт започнаха през ноември 2023 година. Проектът включва реконструкция на 80-километровия участък Сичево-Станичение-Димитровград. Също изграждане на обходния път на Ниш. А и електрификация на цялата железопътна линия.

През март министърът на транспорта на Сърбия – Горан Весич, обяви, че страната ще започне реконструкцията на 230-километровата железопътна линия, свързваща Белград с Ниш през 2025 година. Според плановете, скоростта на движение на влаковете ще се увеличи до 200 км/ч. Времето за пътуване ще се скърати до час и 40 минути, вместо сегашните шест часа.

Железопътната линия Белград-Ниш е част от паневропейския коридор X, свързващ Централна Европа с гръцкото егейско пристанище Солун. Разклонението му – Коридор Xc, следва маршрута от Ниш през Димитровград до българските градове София и Пловдив и турските Одрин и Истанбул, свързвайки Белград със столиците на България и Турция.

У нас

Основният въпрос е кога у нас политиците ще вземат насериозно жп транспорта, който в нормалните държави по света е важна част от възможностите за придвижване. Наскоро БДЖ закупи нови вагони от Германия. Първо, те пристигнаха с месец закъснение. И второ, пак до Бургас ще е около 6 часа път.

Влаковете продължават да закъсняват, а цената на билетите скочи. Би било добре наистина отговорните фактори да помислят как реално да развият жп транспорта. Вместо да се чудят как да източат и да откраднат пак едни пари.

Сърбия инвестира 154 млн. евро в жп линия с връзка към България. А ние кога?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции