<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътни камери ...

ЕС настоява Северна Македония да впише българите в Конституцията, ако иска да е член

02 Юли 2024
0 474

ЕС настоява Северна Македония да впише българите в Конституцията, ако иска да е член. Това стана ясно след среща на посланика на Европейския съюз в Северна Македония Дейвид Гиър с министъра по европейските въпроси Орхан Муртезани в понеделник.

Гиър не вижда възможност за промяна на преговорната рамка на страната. „И тази позиция не се е променила след изборите в ЕС”, коментира той. По време на срещата министърът е изразил позиция, че условията в преговорната рамка, свързани с България, забавят членството на Скопие в ЕС. Тези условия включват вписването на българите в македонската конституция.

Мицкоски вижда в Борисов партньор за промяна в българо-македонските отношения

По-рано същия ден посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер също отхвърли възможността за предоговаряне.

ЕС настоява Северна Македония да впише българите в Конституцията, ако иска да е член
Снимка: iStock

„Ще съдим правителството на база на това, което прави. Ако то иска да върви напред по пътя на евроинтеграцията, ние ще бъдем твърди и всеотдайни партньори”, заяви Гиър.

Муртезани от своя страна каза, че “ще има съществени разговори в правителството и с Брюксел, за да се намери най-доброто решение, без да се създават проблеми по пътя на страната към ЕС”. А промените в Конституцията „ще се случат, но за това е необходим приобщаващ процес, в който да има широк национален консенсус”.

Последните избори в Северна Македония бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ, която е против промените в Конституцията. Новият премиер Християн Мицкоски каза, че според него Договорът за добросъседство с България може да бъде предоговорен, след като веднъж вече това се е случило с прибавянето на т.нар. “френско предложение”.

Новият премиер на Северна Македония: Българският диктат няма да мине (видео)

Той добави, че не вижда причина да не бъде прието “и някакво друго предложение, което да покрива исканията, които македонците в България имат”. Подобна позиция има и новата президентка Гордана Силяновска-Давкова. Тя също е издигната от националистическата ВМРО-ДПМНЕ. По нейни думи партията приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”.

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев каза, че ще настоява Европейският съвет да препотвърди позицията си. Тоест Скопие ще може да започне процеса по присъединяване към ЕС само след като изпълни условията, поискани от България.

Северна Македония се опитва да стане членка на ЕС от близо 20 години, но през 2020 г. България наложи вето над присъединяването ѝ. Две години по-късно София и Скопие подписаха протокол за решаване на спора и Северна Македония се съгласи, че същинските преговори за членство ще започнат само след приемане на конституционните промени. Това беше договорено с “френското предложение”.

ЕС настоява Северна Македония да впише българите в Конституцията, ако иска да е член

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции