<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231635" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция обмис...

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“

29 Юни 2024
0 17

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“. Замисляли ли сте се кой стои зад почистеното и оборудвано с пейки погледно място, добре маркираната планинска пътека, подредения заслон? Това често е малък екип от 12 души – служители на Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“. Наети са от държавата, но милеят за мястото като за свое. Обожават планината и по-често са в нея, отколкото в град Враца, където се намира офисът на Дирекцията, разказва Фондация „Америка за България“.

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“
Екипът на Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“

Въпреки че някои от тях са част от организацията още от нейното създаване през 1996 година и изследват планината от още по-дълго, категорични са, че Врачанският Балкан винаги има с какво да изненада посетителите.

Паркът предлага възможности за открития“, споделя Оля Генова, която освен че отговаря за връзките с обществеността и образователните програми на Дирекцията, е запален планинар и пещерняк. Преди няколко години тя и съпругът ѝ откриват нова пещера, която в момента се проучва. Сред любимите места на Оля във Врачанския Балкан са местността „Кобилини стени“, както и пещерите „Змейова дупка“ и „Дедова дупка“.

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“

Освен да популяризират региона и да осигуряват достъп, през годините Оля и останалите „апостоли“ на Балкана се грижат туристическите посещения да не нарушават екоравновесието в региона. Нещо повече, благодарение на техните усилия са възстановени животински видове като белоглавия лешояд. От Дирекцията съветват птиците да не бъдат хранени и да бъдат наблюдавани само от указаните за това места.

Сайтът на Дирекцията дава подробна информация какво може да се види и прави в района на Врачанския Балкан. Предлага още различни тематични маршрути за самостоятелни преходи или разходки с водач. Посетителите могат да се включат в организирани от Дирекцията преходи и събития.

Боровинковият и Къпиновият походи през август са любими на туристите.

В помощ на планинарите Дирекцията реновира училище в село Очиндол и го превръща в еколагер за младежи и семейства. Оля и колегите ѝ предлагат образователни програми на място и са разработили ресурси за ученици и учители в класната стая. Със занимателни уроци като „Екобинго за водата“, „Кой кого яде?“ и „Хубава си, моя горо“ деца и младежи разбират връзката между човека и природата. И развиват умения за нейното опазване.

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“

Най-новата инициатива на Дирекцията е да обединят усилията на предлагащите туристически продукти в района за развитието на екодестинация „Искърско дефиле“. „Искаме хората по Дефилето да си говорят, да създават общи продукти, така че посетителите да остават по-дълго“, споделя Оля.

Партньори в инициативата им са Народно читалище „Факел – 1926“ в село Зверино, Община Мездра и туристически клуб „Еделвайс“.

Развиват екодестинация „Искърско дефиле“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции