<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23165" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметът на Пловдив не знае кой е собственик на изгорелите складове

22 Август 2016
0 6614

Кметът на Пловдив Иван Тотев както и местната администрация твърдят, че не знаят на кого са сградите на тютюневите складове, които напълно изгоряха при пожар тази нощ, и къде са собствениците им, информира NOVA.

 

Културологът Пенка Калинкова твърди, че два от складовете са купени от фирма на италиански бизнесмени, оглавявана от бивш почетен консул на Италия в Пловдив.

 

"Смятам, че правителството трябва да вземе позиция в тази война. Виновните да си поемат отговорността. Искаме отговорността на кмета, на министъра на културата", коментира арх. Петкана Бакалова от Камара на архитектите в България.

 

Дрон засне горящите Тютюневи складове в Пловдив (ВИДЕО)

 

Изгорелите тютюневите складове не могат да бъдат възстановени, твърдят архитекти.

 

Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

 

 

Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Министърът на културата Вежди Рашидов  разпореди да бъде извършена спешна проверка на място заради изгорелите складове. Прокуратурата също започна разследване.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции