<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Античният гр...

Археолози откриха божествена мраморна статуя край Рупите (видео)

04 Юли 2024
0 631

Археолози откриха божествена мраморна статуя край Рупите. Тя е намерена в античния град Хераклея Синтика край Петрич, споделиха от Archaelogia Bulgarica.

Античният град Хераклея Синтика е посетен от хиляди туристи само за месец (видео)

Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински я е открил още на третия ден. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е изключително запазена. Изработена е от мрамор. „Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в района“, казва д-р Людмил Вагалински.

По думите му предстои още много работа, но според неговата оценка това е най-добре запазената антична статуя на територията на България. „Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия”.

Археолози откриха божествена мраморна статуя край Рупите (видео)
снимка: Facebook/Archaelogia Bulgaria

Статуята ще бъде преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители. В истински хит и туристическа дестинация номер 1 в региона се превръща Хераклея Синтика, защото изгледът, който вече имат разкопките там, е наистина впечатляващ. Браво на екипа от археолози за откритието!

Видео: Facebook/Archaelogia Bulgaria

Археолози откриха божествена мраморна статуя край Рупите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции