<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тонове опасн...

Напълно спират използването на пластмасови бутилки с отделящи се капачки

05 Юли 2024
0 1044

Напълно спират използването на пластмасови бутилки с отделящи се капачки, пише OFFNews.

Обяснението за досадната практика е, че така ще се гарантира, че и капачката, и пластмасовата бутилка ще бъдат дадени заедно за рециклиране вместо да се превърнат в боклук.

През май 2019 г. Съветът на Европейския съюз прие “директива за пластмасовите изделия за еднократна употреба. Тя има за цел да намали пластмасовите отпадъци в моретата“, предложена от Еврокомисията.

Приетите тогава правила предвиждат и “изисквания за проектирането на продуктите, според които капачките трябва да са прикрепени към бутилките“.

“5 години след влизането в сила на директивата капачките и капаците на всички съдове за напитки с вместимост до три литра трябва да бъдат прикрепени към тях.”, пише още в приетите през 2019 г. правила.

Напълно спират използването на пластмасови бутилки с отделящи се капачки
Източник: istockphoto

Учени разработиха “саморазяждаща” се пластмаса

Чия е идеята?

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба е съществен елемент от Плана за действие за кръговата икономика на Комисията “Юнкер”. Тя е част от стратегията на ЕС за пластмасите. При тази стратегия “се приема подход, основан на жизнения цикъл в зависимост от специфичните материали. За да се разреши проблемът с разточителната употреба на пластмаси и с вредните пластмасови отпадъци и да се подкрепи визията за интелигентен, иновативен и устойчив сектор на пластмасите“.

Всички ние можем да се гордеем, че Европа определя нови и амбициозни стандарти и по този начин проправя пътя за останалата част на света, заявява през 2019 г. тогавашният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През декември 2015 г. Европейската комисия под председателството на Жан Клод Юнкер прие “амбициозен пакет от мерки за кръговата икономика. Той трябва да подпомогне прехода на европейските предприятия и потребители към една по-силна и по-ефективна кръгова икономика, в която ресурсите се използват по-устойчиво“.

Пакетът е изготвен от “основен проектен екип“, съпредседателстван от Франс Тимерманс и заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен. Комисарите Кармену Вела и Елжбета Бенковска също имат активно участие.

Напълно спират използването на пластмасови бутилки с отделящи се капачки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции