<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: ГЕРБ...

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси

05 Юли 2024
0 504

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси. Репортер на “Дневник” е забелязал, че на вратата на централата на ДПС в София стои табела “Внимание! Строителен обект”.

Симпатизанти на партията коментираха в публикации в социалните мрежи, че тя е “запечатана”. Ремонтът течал от “доста време”, но все още не се знаело кога ще бъде приключен, защото се забавил заради изборите през юни. Това отговарят от ДПС за медията.

Дали в ДПС ще има и друг ремонт и кого ще засегне – ще се разбере в следващите седмици. Но за първи път партията изглежда разклатена сериозно, и то публично. Очертаващите се поредни предсрочни избори през есента може и да закърпят положението, докато преминат, но може и да забързат промени или поне размествания по етажите, коментира медията.

Структури на партията декларират, че признават като лидер на партията само почетния председател Ахмед Доган. А някои искат и оставка на единия съпредседател Делян Пеевски.

Турбуленциите в редиците проличаха след изгонването от парламентарната група на знакови лица като Филиз Хюсменова и Айсел Руфад и последвалата вълна от писма на притеснени членове и симпатизанти на партията, искащи информация за случващото се от почетния председател Ахмед Доган.

Борисов: ГЕРБ ще се бори с ДПС за загубените избиратели (видео)

По-силен беше трусът, предизвикан от интервюто на дългогодишния депутат от ДПС Рамадан Аталай, че настоящият съпредседател на политическата сила Делян Пеевски “уволнява” хора от партията без знанието на Доган и че отношенията им са в разрив. Аталай проговори точно в деня, в който бе гласуван проектокабинетът “Желязков”.

Вотът на ДПС бе показателен за разлома в партията – 30 депутати застанаха на страната на Пеевски и гласуваха да има правителство, докато други 15 се съобразиха с повелята на Доган и натиснаха бутона “против”.

Във Facebook групата “Аз подкрепям Ахмед Доган”, превърнала се в основна трибуна на противопоставилите се срещу Пеевски, последваха призиви за оставки на онези, противопоставили се на волята на почетния председател, и заваляха декларации, изразяващи лоялност към него.

Война в ДПС! Борисов оцеля… засега (видео)

А докато членове, симпатизанти и основатели чакат “истинският лидер” да се произнесе, формалният такъв първо заплаши с изключване непокорните, но след това се отказа и обяви, че не е в конфликт с Доган. И всички в момента се опитват да говорят за единство и избягване на разцеплението, като чакат знак или действия от почетния председател.

Подкрепа за “истинския лидер”

Цяла седмица местни организации, симпатизанти и членове на ДПС не спират да изпращат писма до почетния председател на движението с искания той да проговори публично и да разсее страховете им за случващото се в ДПС.

След Асеновград, Първомай, Кричим, Кърджали, Сандански, Котел и Неделино в сряда (3 юли) във фейсбук групата “Аз подкрепям Ахмед Доган” бяха публикувани обръщения от членове на партията в Ловеч, Хасково, Силистра, Бургас, Разград и Варна, в четвъртък (4 юли) дойдоха такива и от Смолян и Кирково.

Поредното провалено правителство на Борисов и Пеевски ги води към фатална катастрофа

И в тях, както и в предишните членовете на партията изразяват притеснения за “едноличното вземане на решения, което се е превърнало в идеология на партията”. Твърдят, че се “всява страх” и се “разрушават устоите” на ДПС и молят за позиция за случващото се от страна на Доган. Мнозина декларират подкрепата си за него и заявяват, че “признават само един лидер и той се казва Ахмед Доган”.

“Не съм съгласна да се посичат всички неудобни хора, които не се подчиняват на определени лица! Призовавам да се обединим, да си върнем ДПС и да подкрепим д-р Доган!”. Това написа Рени Георгиева, член на групата “Аз подкрепям Ахмед Доган”.

Засега той мълчи или поне публично.

Единствено в сутринта преди гласуването на проектокабинета “Желязков” Рамадан Аталай обяви, че предава съобщения от Доган и с негово разрешение и то е разпореждане ДПС да не подкрепя правителство с първия мандат. Аталай цитира и имейл, който според него почетният председател на ДПС е написал до Пеевски с настояване решенията в партията да се взимат от двамата съпредседатели.

Разкол между Пеевски и Доган в ДПС (видео)

Аталай коментира, че Пеевски се разпорежда с ДПС като лична фирма и отстранява хора от нея, които са близки до Доган. По думите му чистката в партията става без знанието на почетния председател, а той от своя страна бил разтревожен заради едноличното управление на Пеевски.

Пеевски в своя защита беше организирал областната структура на ДПС – Пловдив, да застане пред медиите и да говори срещу Аталай. А съпредседателят обяви, че ще изпълнява волята на хората, които искали да има правителство.

Часове по-късно две трети от депутатите застанаха на страната на Пеевски и гласувана за кабинет на ГЕРБ, а останалата една трета се съобрази с волята на Доган.

Аталай: Единият председател на ДПС е автентичен, а другият е много амбициозен (видео)

В групата “Аз подкрепям Ахмед Доган” уволнената председателка на Общинския съвет на ДПС – Несебър, Елван Атила, която е сред първите започнала да съобщава за събитията в партията, ги нарече герои. Тя поиска и оставки за неизпълнилите решението.

Същия ден в интервю за в. “Сега” тя разказа, че е била отстранена от поста за два часа по разпореждане на Пеевски. И че срещу нея е изпратена “цялата държавна машина, която действа като бухалка”.

Според Атилла съпредседателят на ДПС се отдава на самоуправство след изборите.

“Който не е с Пеевски, е против Пеевски – това е. Той чисти хората на г-н Доган. Иска самостоятелно да управлява ДПС. Той иска да бъде като ЕООД. А ние в ДПС 34 години винаги сме имали устав и правила”, каза Атилла.

Източник на медията от движението потвърди, че след Националната конференция през февруари, на която Пеевски беше избран за съпредседател, ръководните органи са спрели да функционират и Централното оперативно бюро не е провеждало заседание нито веднъж.

Ответен удар и стъпка назад

През последните дни недоволството в ДПС нарастваше. Съпредседателят на движението Делян Пеевски обаче не коментираше темата. Вместо това той разпространяваше съобщения по други въпроси.

В сряда (3 юли) преди гласуването на кабинета заяви, че ще изпълни “волята на хората” да има правителство. Т.е. че няма да изпълни поръчението на Доган. А след това се закани, че ще има последствия за гласувалите другояче.

“Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати от ДПС. И те ще бъдат депутати. Благодаря.” Това заяви Пеевски.

Очакванията бяха, че както се случи с Айсел Руфад и Рамадан Аталай, останалите ще бъдат изключени от парламентарната група на ДПС. Или поне принудени да напуснат Народното събрание, както стори Филиз Хюсменова. Сред тях обаче беше и другият председател Джевдет Чакъров. А при отстраняване на всички – ДПС става от втора трета по численост парламентарна група. Тоест няма да получи втория мандат.

Пеевски се опитва да успокои страстите: Разумът е с Доган да сме заедно, ДПС няма да се разцепи (видео)

Позицията на Пеевски претърпя пълен обрат за 24 часа. Още на следващата сутрин той обяви, че няма да изключва депутатите, които му се опълчиха. И заяви, че досегашните наказания са станали по искания на местните структури. В допълнение увери, че ДПС няма да се разцепи.

“ДПС ще бъде монолитно и ние с г-н Доган ще бъдем заедно (…) ДПС няма да се разцепи. Аз няма да позволя на дребни интриганти, които в момента мътят и неговата глава, и моята глава, да застрашат партията”. Това коментира Пеевски.

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси
Снимка: Facebook група “Аз подкрепям Ахмед Доган”

За единение, а не разделение призоваха и изключеният от групата Рамадан Аталай, и съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.

Те обаче не спестиха критиките си към Пеевски. Чакъров заяви, че трябва да се променят принципите на управление в партията, защото едноличното управление води до разцепление. А Аталай определи Пеевски като “много амбициозен”.

ДПС изключи още един депутат, подкрепил Доган, вместо Пеевски

Междувременно отстраненият председател на ДПС – Кричим, Сюзан Моллаюсеин също разпространи в групата снимки на шаблонни декларации, които местните лидери биват карани да подписват. В тях се казва, че “каузата ДПС не може без своя идеен създател, почетния председател Ахмед Доган, така и без оперативното ръководство на Делян Пеевски”.

Според народните представители, изпълнили разпореждането за неподкрепа на кабинета “Желязков”, с “тези декларации се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията и съдържат несъстоятелни внушения”.

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси
Снимка: Facebook група “Аз подкрепям Ахмед Доган”

От декларацията се вижда, че освен депутата от ДПС Ердуан Мехмед, който подаде декларация в деловодството на Народното събрание да бъде променен вотът му при гласуването на кабинета “Желязков”, вероятно това е направил и Марио Рангелов.

Евродепутатът Илхан Кючук също излезе с позиция, макар и лаконична. В профила си във Facebook той публикува снимка на Доган и написа: “Лидер се следва”.

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси
Снимка: Facebook група “Аз подкрепям Ахмед Доган”

Все още не е ясна съдбата на ДПС. Дали от партията ще държат на установените принците или ще следват сляпо Пеевски, предстои да разберем. Едно обаче е ясно – подобен срив в Движението за права и свободи не е имало. А неговото развитие може да е пагубно.

Раздорът в ДПС: Верни на Доган членове го призовават да се намеси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции