<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231850" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 14 години по-к...

Ето кой е новият премиер на Великобритания (видео)

05 Юли 2024
0 118

Ето кой е новият премиер на Великобритания – Киър Стармър. Той е политик само от девет години и откакто през 2020 г. бе коронясан за лидер на британските лейбъристи, изведе партията си от най-тежкото изборно поражение от почти един век насам и я превърна в доминираща сила в британската политика.

Рекорден брой жени в парламента след изборите във Великобритания

Лейбъристката партия спечели категорично парламентарните избори във Великобритания. Изборите бяха свикани предсрочно от настоящия министър-председател и лидер на Консервативната партия Риши Сунак. Ходът му беше изненада – изборите се очакваха в края на годината. Сега Сунак призна загубата на неговата партия – торите и каза, че е поздравил лидера на лейбъристите Киър Стармър за победата.

Ето кой е новият премиер на Великобритания (видео)
снимка: Youtube/Guardian News

Очаква се лейбъристите да получат 411 от общо 650 места в Камарата на общините на британския парламент. Така Обединеното кралство ще има първото си лейбъристко правителство след 14 години управление на торите.

“Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва оттук”, каза лидерът на лейбъристите Киър Стармър след обявяването на екзитполовете.

Видео: Youtube/Guardian News

Ето кой е новият премиер на Великобритания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции