<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=231920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Домашен арес...

Бивш заместник-министър на Борисов осъди Прокуратурата за петцифрена сума

06 Юли 2024
1 110

Бивш заместник-министър на Борисов осъди Прокуратурата за петцифрена сума. Христо Ангеличин печели второ гражданско дело за 31 000 лева обезщетение заради незаконно обвинение, пише СЕГА.

Как прокуратурата “закачи” президента Радев

Ангеличин беше подсъдим два пъти. Включително и заедно с някогашния си началник Даниел Митов. Той вече веднъж окончателно осъди Прокуратурата за 20 000 лв. заради делото, по което беше оправдан с Митов – че МВнР не е обявило обществена поръчка. А е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която МЗХ имало договор.

Отделно Ангеличин беше обвинен в безстопанственост. И за това, че не била открита обществена поръчка за купуването на телефонни централи в 12 посолства. Като първа инстанция вече закритият спецсъд го призна за виновен и го осъди на 2 години условно. Присъдата обаче падна на втора и трета инстанция. И така Ангеличин отново получи правото да търси обезщетение от прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ).

Бивш заместник-министър на Борисов осъди Прокуратурата за петцифрена сума
снимка: iStock

В исковата си молба Ангеличин претендира за 100 000 лв. неимуществени вреди. Както и за 8400 лв. имуществени – адвокатските хонорари, които е платил. Той твърди, че наказателното производство било равносилно на психически тормоз – бил злепоставен и опозорен в обществото. Делото се отразило на възможностите му за кариерно развитие, възпрепятствало се кандидатирането му и избирането му на публични постове и длъжности, сложило край на политическата му кариера и влошило здравето му. Освен всичко, влошило отношенията му с жената до него.

Неразграничими вреди

Прокуратурата пледира, че няма причинна връзка между действията ѝ и претърпените вреди. Настоява, че претенциите на Ангеличин са прекомерни. А и той вече бил осъдил Прокуратурата окончателно за 20 000 лв. за вреди от другото наказателно дело и нямало как да се разграничат вредите – дали са от първото или от второто наказателно производство.

Съдия Кирил Петров обаче пише в решението си, че прокуратурата не може да се освободи от отговорност, като се позовава на добросъвестното поведение на служителите си. “Оправдателната присъда служи като окончателния акт, по силата на който се установява незаконосъобразността на повдигнатото и поддържаното от прокуратурата обвинение в конкретен случай. Именно неизпълнението на това задължение (да повдига и поддържа законосъобразни обвинения), независимо по какви причини е осъществено, е основание за възникване на гаранционната отговорност на прокуратурата”, казва още съдът.

И определя справедливото обезщетение – 22 700 лв. за морални вреди и 8400 лв. за имуществени. Прокуратурата ги дължи с лихвите от 14 септември 2020 г., когато Ангеличин е окончателно оправдан по това дело. Към днешна дата лихвите са 13 358 лв. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и както Ангеличин, така и Прокуратурата може да обжалват пред апелативните магистрати.

Бивш заместник-министър на Борисов осъди Прокуратурата за петцифрена сума

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции