<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232154" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германците и...

Иззеха хиляди флакони с райски газ, продавани по Южното Черноморие

09 Юли 2024
0 120

Иззеха 18 000 флакона с диазотен оксид /райски газ/, продавани на различни места по Южното Черноморие. Това се е случило при специализирана полицейска операция, проведена от служители от отдели „Икономическа” и „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

Установени са 15 души, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на изискванията – райски газ да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни лица.

Предстои изпращане на материалите по случаите в Бургаската прокуратура, както и уведомяване на БАБХ и РЗИ.

Иззеха хиляди флакони с райски газ, продавани по Южното Черноморие
Снимка: МВР

Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курортни зони. Властите ще разчитат на елемента на изненадата и предварително придобита информация.

Диазотният оксид, известен и като „райски газ“, е химично съединение, което е забранено от закона.

Колкото и да се опитват да го пробутат като “безвреден”, той е субстанция, която пристрастява. А последствията от прекомерната употреба са тежки.

Родители дишат райски газ в компанията на бебето си (снимка)

Страничните ефекти също са много – замаяност, дезориентация, загуба на равновесие, припадъци, халюцинации, загуба на паметта, нарушена когнитивна функция, затруднена реч, натравяне, изтръпване на крайниците, анемия, цялостно отслабване на имунната система и др.

Пристрастени към балони с райски газ разказват от първо лице за последствията (видео)

В същото време иззетите флакони са капка в морето. Въпреки промените в Закона за храните, отнасящи се до употребата им, както и измененията в Закона за здравето, веществото продължава да се разпространява свободно. Проверките са несериозни, а достъп до веществото има всеки, който разполага с малко пари и телефон, дори непълнолетните.

Живеем в държава, в която райският газ идва по-бързо от линейка (“Коментарът на редактора”)

Неадекватни действия на МВР при масова употреба на райски газ от ученици (РЕПОРТАЖ)

Крайно време е хората да спрат да парадират с употребата на райски газ, а институциите да се заемат сериозно с ограничаването на разпространието му.

Иззеха хиляди флакона с райски газ, продавани по Южното Черноморие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции