<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232220" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвиниха бив...

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение

09 Юли 2024
0 49

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение. От 15 юли посетителите на Копенхаген, които карат велосипеди, пътуват с обществен транспорт и допринасят за чистотата на града, дори ще могат да се хранят безплатно, пише OFFNews.

Трябва да превърнем туризма от бреме за околната среда в сила за положителна промяна“. Това казва Микел Ааро-Хансен, ръководител на Wonderful Copenhagen – туристическата организация за региона на датската столица.

Важна стъпка в тази трансформация е да се промени начинът, по който туристите се движат из града. Също какво консумират и как взаимодействат с местните жители, допълва той.

Според Доклада за устойчивост за 2023 г. на базираната в Лондон група за пазарни проучвания Kanter средно 81% от гражданите и туристите заявяват, че се интересуват от околната среда. И биха искали да се държат по-екологично, но само 22% са направили нещо по въпроса.

Новата инициатива на властите в Копенхаген е наречена CopenPay.

Тя има за цел да помогне да се направи първата стъпка от желанието към действията, като превърне доброто екологично поведение в своеобразна валута за заплащане при ползването на градските съоръжения.

Туристите разгневиха Барселона (видео)

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение
Снимка: iStock

Например желаещите да се спуснат по изкуствената ски писта CopenHill, изградена на върха на новия център за рециклиране, могат да го направят безплатно, ако пристигнат там с велосипед или влак.

Посетителите, които идват в Националната галерия на Дания с пластмасови отпадъци, могат да участват в работилница за превръщането им в произведение на изкуството.

Тези, които помагат за поддържането на градините в музея “Карен Бликсен”, ще могат да получат безплатен вход в бившия дом на известната писателка и разказвачка.

В Цистерната, бивш градски резервоар, превърнат в подземна изложбена зала, посетителите получават безплатна обиколка с екскурзовод само за това, че са стигнали пеша или с велосипед до музея.

Училището за сърф в Копенхаген ще предложи безплатен обяд. Но само на тези сърфисти, които почистват плажа в продължение на половин час след курса по сърф.

Надяваме се, че демонстрирайки успеха на тази и други инициативи, други градове по света ще се вдъхновят и ще успеят да намерят свой собствен начин за насърчаване на по-устойчиво поведение на туристите. Това в крайна сметка ще доведе до по-устойчиво бъдеще за всички“, казва Хансен.

Проектът “Копенхаген” се основава на доверие. Това означава, че е малко вероятно от туристите да бъдат поискани доказателства за техните екологични дейности.

В някои забележителности може да се наложи да покажете снимка, на която карате колело, или билет за градския транспорт“. Това казва Рике Холм Петерсен, ръководител на отдела за комуникации в туристическия борд.

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение
Снимка: iStock

Правителството няма да компенсира участниците в програмата – музеи, барове на покрива и благотворителни организации, които отдават под наем каяци.

Двадесет и четири културни и развлекателни центъра в Копенхаген вече са се съгласили да участват в инициативата това лято. Властите очакват, че броят на отговорните към околната среда туристи в началото ще бъде малък.

Схемата CopenPay ще продължи до 11 август. Ако бъде успешна, тя ще се превърне в целогодишна.

Според правителствената статистика през миналата година повече от 12 милиона туристи са останали в Дания за една или повече нощувки.

Европейска столица ще награждава туристи за отговорно поведение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции