<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232272" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чуждестранен...

Доброволци алармират за ужасни условия и нарушения в приют за кучета в София

10 Юли 2024
0 35

Активисти алармират за фрапиращи нарушения в общинския приют за кучета в София – т.нар. клиника “Връбница”, предава OFFNews. Това е мястото, където заловените кучета от столичните улици биват извозвани, кастрирани и чипирани преди да бъдат пуснати на свобода.

В помещенията липсва дезинфекция, тестване за заразни болести и карантиниране, а кастрацията често се завършва в неподходящи условия. В резултат на това кучета излизат оттам със зарази и инфекции, а настанените в приюта са недохранени и живеят при нехуманни условия.

Доброволци алармират за ужасни условия и нарушения в приют за кучета в София
Източник: https://savemefromvrabnitsa.my.canva.site/

Не се извършва дезинфекция, хигиената е на трагично ниво“, обобщава Иван Димитров – един от авторите на сигнала.

Единият сериозен проблем е с упойките. Т.нар. ловци нямат квалификацията да използват упойки, с тях няма лекар”, посочи той. По думите му от изстрелваните стрелички могат да пострадат и случайни минувачи и деца. Освен това, една и съща доза се ползва и за кучета по 5, и по 50 килограма. След тази доза малките кучета може и да не оцелеят.“, допуска Димитров.

Сигнал на доброволци и активисти е представен през юни в общинската комисия по здравеопазване и социална политика. Той е разпределен там заради предполагаемите нарушения на закона за наркотични вещества.

Доброволците стават свидетели на тежките условия, след като преди месеци са допуснати да помагат в работата на клиниката, разказват те на заседание на комисията.

“От буса кучетата директно се настаняват в клетки, без прегледи и тестуване за заразни болести, вкл. преди връщането им по улиците.”, добавя Зорница Игнатова, доброволец в приюта, преди достъпът на доброволци да бъде забранен в края на май.

По думите ѝ кучетата там умират от липса на ветеринарна грижа и само се кастрират.

“Когато новият временен директор (на “Екоравновесие”, б.а.) г-н Димитров влезе там, повърна.”, заяви Зорница Игнатова.

Авторите на доклада настояват за одит на клиниката и осигуряване на приемливи условия за животните.

От дебата в комисията става ясно, че новият временен директор е планирал ремонт на манипулационната и операционната. Докато траят те, авторите на сигнала настояват манипулациите да бъдат извършвани от ветеринарни специалисти в базата на Лесотехническия университет.

Председателят на комисията Ваня Григорова отговори, че ще поиска становище от ресорния заместник-кмет по екология Надежда Бобчева има ли такава възможност. Към този момент, резултатът не е представен пред комисията. Чака се отговор от общинското предприятие “Екоравновесие”, което отговаря за клиниката.

Доброволци алармират за ужасни условия и нарушения в приют за кучета в София
Източник: https://savemefromvrabnitsa.my.canva.site/

Един от членовете на комисията, Емил Димитров, заявява, че начинът на поставяне на упойките действително е проблем.

По думите му след идването на новия директор хигиената в клиниката се е подобрила и е направен ремонт.

Това не е приют и не можем да очакваме, че там ще е като хотел, предстои ремонт на операционните и манипулационните.”, заяви той.

Общинският съветник предложи комисията да изслуша и директорът Димитър Димитров, а специалистите да помислят дали могат тези упойващи вещества да се заменят с ненаркотични, “защото това действително е опасно“.

Общинската съветничка Пламена Велкова попита защо точно сега се прави доклада. Тя заяви, че откакто доброволци са били допускани в клиниката, там са поставяни записващи устройства и камери. Тя защити работата на клиниката и каза, че информацията не отговаря на истината, че в екипите с ловци няма лекар.

По нейна информация стреличките били дозирани за животно от 15 кг. За по-големите се произвеждали по два или три изстрела.

Имам два фундаментални въпроса към вас – защо сега се пуска сигнал и как виждате бъдещето на тази клиника“, обърна се Велкова към авторите на доклада.

Задължително е да присъства ветеринар при упойката.”, категорична е общинският съветник Марта Георгиева. Тя цитира Наредба 4 на МЗ, според която ветеринар и общински служител трябва да присъстват дори на проверките на жалбите.

Не може без да се провери жалбата от тях да бъде изпратен екип.”, казва общинската съветничка. След това упойката се дозира от ветеринар, който е видял кучето, коментира тя по повод предварително дозираните стрелички.

Нашите сериозни опасения са, че средствата за грижа за уличните кучета не се разходват по предназначение. За съжаление, всичките ни опити да изискаме или да предизвикаме одит засега удрят на камък, но няма да се откажем. В клиниките се правят скъпи ремонти, а условията видимо не се подобряват. Кучетата се хранят с храна, която не е подходяща. Къде потъват парите?“, пита една от доброволките във “Връбница” Зорница Игнатова.

OFFNews търси за коментар и директора на общинското предприятие “Екоравновесие”, което стопанисва общинските приюти и клиники за бездомни животни.

Доброволци алармират за ужасни условия и нарушения в приют за кучета в София
Източник: https://savemefromvrabnitsa.my.canva.site/

Г-н Димитров, в сигнал до СОС доброволци алармират за нарушения при употребата на упойки за манипулациите на кучета в клиниката “Връбница”. Запознат ли сте с с този сигнал?

Запознат съм. Твърди се и че кучета се оперират без упойка, което категорично не отговаря на истината.

Колко ветеринари работят в клиниката?

Действително броят на ветеринарите е проблем. В “Слатина” например е само един, но там не се извършват операции, а се настаняват възрастни кучета. Във “Връбница” ветеринарите са винаги двама. Отделно на граждански договор работи ветеринар в събота и неделя, защото СОС не е предвидил лекар на щат за почивните дни. Тогава кастрации не се извършват, но някои от животните имат нужда от лекарства, витамини, и е нужен лекар всеки ден.

Как оценявате условията за животните?

Условията не са хубави, но това не е частна клиника. Все едно да сравняваме “Пирогов” и “Токуда”. Хубавото е, че поддържаме 2/3 капацитет и всяко куче е в индивидуална клетка.

Твърди се и че кучетата са недохранени.

Това е абсурдно. Дори понякога се хранят излишно много – така се получава, когато доброволците също ги хранят. В Богров, например, можете да видите кучета като табуретки, което не е здравословно. Питам ветеринарите защо храним и ние куче, което вече е било нахранено.

Отговориха ми, че сме длъжни да ги храним, защото храната се изписва за всяко животно. Ако не му я дадем, сме в нарушение. И никой от колегите не иска да рискува да бъде глобен, ако проверка покаже, че част от храната е останала неизползвана.

Как ще коментирате твърденията, че няма лекар при залавянето и упояването на улични кучета?

Това невинаги е вярно, но наистина е проблем. Лекарите са ангажирани в клиниките. Освен това трудно остават на работа при нас, където заплатата е 1500 лева. В частните ветеринарни клиники могат да получат 2000-3000 лева. Ще имаме среща с декана на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора за стаж на техни кадри.

Наистина ли упойките са предварително дозирани, без значение какво куче се залавя?

Срещу нас се пуснаха много сигнали на тази тема, вкл. до ГДБОП и ДАНС. Упойките, които ползваме, се ползват във всички ветеринарни клиники в света – 3 мл ксилазин и кетамин. Те са за кучета до 15 кг. Ако кучето е 40-50 килограма, тогава се поставят до три дози.

Извършва ли се дезинфекция срещу зарази?

Има си я миризмата, има какво да се желае. Отскоро ползваме нов английски препарат, Аниген. Имахме и демонстрация от фирма за уреди с водоструйка, в която се слага и дезинфектантът. Но да се каже, че всички кучета умират от зарази, е абсурдно. При нас идват и много домашни кучета за безплатна кастрация. За 2024 година сме кастрирали около 300. Стопаните им щяха ли да ги водят, ако след това кучетата умираха?

Новоприетите кучета минават ли медицински преглед?

Да, минават преглед, обезпаразитяват се. Слага им се задължителната ваксина срещу бяс и незадължителната поливалентна ваксина, която предотвратява развитието на болести и последващо лечение. Колкото до възможността частни клиники да поемат тази дейност – те не искат куче с неясен здравен статус сред домашните кучета, защото създава риск за тях. Представете си куче с поставен байпас, за което сте платили 5000 лева, да бъде заразено от улично куче в клиниката…

Какво не достига на клиниката и приютите за по-добри условия?

Най-вече финанси. За мен е загадка как СОС е стигнал до заключението, че 900 лева е достатъчно заплащане за служител. Толкова получават гледачите.

Предприехте ли стъпки това да се промени?

Подготвям доклад до кмета и СОС за увеличаване на заплатите и на щатните бройки. За 1500 кучета (във всички общински приюти, бел. ред.) имаме общо 50 души, в кл. администрацията, която е около осем души. По стандарт на 30 кучета е нужен един гледач. Във “Връбница” и “Сеславци” този стандарт се спазва. Но в Богров са 12, а са нужни поне 40. Трябва да се подобри и материалната база. Тази година имаме 800 хил. лв. за капиталови разходи и ремонти. Това е важно и за да идват служители, които се чувстват добре на работното си място.

Има и друг проблем – никой в София не е чувал за “Екоравновесие”. Хората не знаят, че има приюти, от които могат да осиновят куче. Когато решат да си вземат куче, търсят обява в OLX. Затова работя за популяризирането на тази дейност. Имаме 34 билборда.

Не на последно място, трябва да наблегнем на контрола – едва 6% от кучетата в София са регистрирани. Стопани изхвърлят по 7-8 кученца на улицата или пред приютите и за това няма санкция.

Коментарът на “Господарите”

От край време е известно, че условията за живот в приютите в страната са ужасни. Кучетата страдат, често са малтретирани и развъждат болести заради лошата хигиена. Има стотици такива случаи. Квалифицираните и качествени кадри също са рядкост, тъй като трудовите условия са меко казано незадоволителни.

Кучета в столичен приют живеят и умират в потресаващи условия (снимки и видео)

Лоши условия в общински приют за животни в Попово (видео)

Граждани сигнализират за ужасяващи условия в общинския приют във Варна (видео и снимки)

Служители на приют масово упояват бездомни кучета в центъра на Благоевград (видео)

Смърт на куче след отстрелването му от служители на  общински приют

Положението по улиците не е много по-различно, където животните системно биват измъчвани и убивани по жесток начин.

Новородени кученца бяха брутално убити в добричко село (видео)

Кучета са отровени чрез подхвърлена храна в Пловдив

“Кучето умря в ръцете ми”: Сигнали за отровени животни в село Кранево (видео)

Няколко кучета са били убити по особено жесток начин в Луково (РЕПОРТАЖ)

Крайно време е да се направи ревизия на усвоените средства и да се развие национална кампания, която да образова и включи гражданите в грижата за четириногите. Крайно време и зоополицията да се активизира, а не да продължава да съществува само на документи.

За съжаление обаче тези проблеми никога не стоят на дневен ред в държавата, защото страдащи кучета не печелят гласове.

Очакваме вашите сигнали за всякакви подобни нередности и злоупотреби на gospodari.com

Видео: https://savemefromvrabnitsa.my.canva.site/

Доброволци алармират за ужасни условия и нарушения в приюта за кучета в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции