<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232320" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прозрачни па...

Да станеш „селянин по собствена воля“

10 Юли 2024
0 35

Да станеш „селянин по собствена воля“. Георги Корчев е един от 25 постоянни жители на Пепелина и бивш кметски наместник на селото. То може да е най-малкото село в Русенска област, но има хилядолетна история. Останки от антично кале и поне три версии защо селото се казва точно така.

Според първата околните скали станали последно убежище на бягаща от настъпващите завоеватели местна благородница на име Пепелина. Втората говори за икономическото значение на района през Средновековието. Тогава селото захранвало ковачниците в съседния крепостен град Чѐрвен с дървени въглища. Местният поминък произвеждал много пепел и оттам – Пепелина. Третата версия е свързана с богатството на животински видове в района – в частност на пепелянки.

И трите версии сочат едно и също нещо. „Регионът има потенциала на Перперикон“ , убеден е Георги Корчев, който става „селянин по собствена воля“ преди десетилетие, воден от желанието си за по-пълноценен живот сред природата и далеч от градския стрес. В Пепелина го привличат красивите пейзажи, причудливият релеф и богатата история. Георги има идеи как те да бъдат популяризирани сред по-широка аудитория. Стези идеи, както и благодарение на факта, че владее няколко езика, той печели конкурса за кметски наместник на селото.

За осем години Георги прави много, за да привлече посетителски интерес към Поломието или Ломовете – както е позната долината на река Русенски Лом и нейните притоци Мали, Бели и Черни Лом. Със своите каньони, пещери и скални възвишения, регионът е същинска „планина под равнината“, без аналог в страната. „На всеки 10 км виждаш нещо различно“, разказва Георги.

Той щедро споделя това богатство със света.

Освен през поддържаната от него „Страница на село Пепелина“ във Фейсбук, където публикува кадри и новини от селото и околността, той предава любовта си към региона и на живо – като водач на групи. Почти няма снимка в интернет от местни забележителности, които да не включват усмихнатия Георги. За това разказва Фондация „Америка за България“.

За да осигури повече комфорт на туристите, Георги преустройва посетителската зона при пещерата „Орлова чука“ – третата най-дълга пещера в България и една от добре познатите забележителности в региона. Работи и с местни хора, туристически дружества като русенското „Приста“, бизнеси и културни организации, за да популяризира маршрути, които освен прочути дестинации като защитените от ЮНЕСКО Ивановски скални църкви, средновековния град Чѐрвен и пещерата „Орлова чука“, включват и по-слабо познати, но също толкова интересни места. Сред тях са няколко маршрута на вярата, като Пътеката на исихастите и преживяването „Пътешествие през вековете“, които запознават посетителя с мистериозните средновековни монаси исихасти, както и с еволюцията на православието през вековете.

Да станеш „селянин по собствена воля“

Амбицията на Георги е да се превърне в обединител на хората от Поломието, предлагащи туристически продукти и услуги, за развитието на устойчив туризъм в региона.

За целта, след края на втория си мандат като селски наместник, Георги създава сдружение „Туризъм по Ломовете“. Освен да свързва работещите в сферата на туризма, сдружението ще промотира многобройните възможности за отдих. За спорт, културно и духовно обогатяване в региона.

Независимо дали сте катерач или любител на водните спортове, изследовател на дивата природа – тук могат да бъдат видяни орли, бързолети, песнопойници и много други птици, както и 25 вида прилепи, лисици, чакали – или просто любопитен човек, Поломието предлага по нещо за всеки.

За желаещите да се докоснат до живота на село Георги предлага преживявания като „Пчелар за един ден“.

Присърце ми е идеята хората да се върнат на село“, споделя той. Тази негова кауза го подтиква да участва в осмия сезон на телевизионното реалити шоу „Фермата“.

Ако ви се прииска да останете на село, добре е да знаете, че къщи за продан в Пепелина няма. Но в съседните села все ще се намери нещо.

Да станеш „селянин по собствена воля“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции