<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23236" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Наш студент стана Математик №1 в САЩ

28 Август 2016
0 25424

Иван Ценов от Царево е обявен за "Математик №1" в Бостънския университет в САЩ.

 

Титлата си той получи след усилена едногодишна работа под ръководството на своите професори в престижното учебно заведение. Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Преди това е учил в Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров“ и в Базовото училище "Михаил Лъкатник“ в морския град. После е завършил Американския колеж в столицата.

 

Веднага след това е приет в Бостънския университет, като е спечелил пълна стипендия. Сега му предстои да бъде във втори курс в специалността "Физика и математика“. Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата "Пулицър", девет носители на "Оскар", носители на наградите "Еми" и "Тони" сред своите преподаватели и възпитаници.

 

Иван Ценов е почитател на точните науки още дете. Първи клас той започва в Базовото училище в Бургас, после е прехвърлен в Математическата гимназия, а успоредно с това учи и в Музикалното училище в морския град. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и днес обича да свири винаги, когато има време и настроение за това.

 

Сега младият студент разказва за обучението си зад Океана с ентусиазъм и споделя, че е получил прекрасна възможност да развива потенциала си. "Всичко е направено така, че да предразполага към развитие. Материалната база е отлична. Професорите ни са невероятно отзивчиви“, коментира Иван Ценов.

 

Но е категоричен, че в пътя пред него му предстои да положи още много усилия и ясно си дава сметка за това.

 

Мечтата на момчето е след като завърши, да се занимава с научно-изследователска работа. Със съжаление си дава сметка, че ще му бъде трудно да реализира плановете си, ако работи в България. Но се надява, че ще успее да организира времето си в бъдеще така, че да може да работи освен в чужбина, и по проекти, свързани в България.

 

Източник: Flagman.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции