<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232509" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Справка в инт...

Десетки хиляди медицински сестри не достигат в здравеопазването (видео)

12 Юли 2024
1 94

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. На фона нарастващия брой болници и разкриването на нови лечебни действия, този брой е стряскащ. Намираме се в криза на зздравеопазването поради кадровия дефицит на медицински сестри“. Това каза председателят на УК на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева за NOVA.

„Близо 20 години алармираме за този проблем. Това натрупване е резултат от безхаберието и липсата на всякакъв интерес от страна на хората, които можеха да направят нещо“, каза председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев.

Десетки хиляди медицински сестри не достигат в здравеопазването (видео)
Източник: istockphoto

Медицински сестри и машинни оператори са най-търсените специалисти през 2023

Василева посочи, че липсва стратегия в здравеопазването, в която да е определено от колко здравни заведения и от колко персонал има нужда страната. Тотев беше категоричен, че за 5 години няма как да се навакса недостига.

Василева подчерта, че младите хора не желаят да се обучават за медицински сестри. Тотев допълни, че възрастовата граница на работещите е висока, а заплатите са ниски.

Проблемите на родното ни здравеопазване са познати до болка. Обидно ниското заплащане, тежките смени и лошите условия на труд, често без право на отпуск, са само част от причините, които карат родните медици да търсят препитание в чужбина.

В същото време всичко това създава идеална среда за злоупотреби и корупция. Като например повсеместното източване на Здравната каса чрез клинични пътеки и фиктивни процедури и прегледи. А бюджетът на НЗОК от над 8 млрд. лв представлява изключително апетитно златно кранче за усвояване от определени лица и болници.

В резултат материалната база и качеството на услугите западат, докато лекарските грешки зачестяват. И всичко това, както винаги, е за сметка на пациентите…

Десетки хиляди медицински сестри не достигат в здравеопазването (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции