<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Археолози от...

Божествената мраморна статуя от Хераклея Синтика разкри лицето си (снимки)

12 Юли 2024
0 225

Божествената мраморна статуя от Хераклея Синтика разкри лицето си. Това става ясно от снимка, уловила момента преди тя да бъде опакована заради пренасянето ѝ в музея на Петрич. Кадрите бяха публикувани във Facebook страницата на „Археология Булгарика“. Най-вероятно става дума не за бог Хермес, а за обожествен владетел. 

Лицето на статуята, открита край Рупите, е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог. Това бе първият коментар на проф. д-р Людмил Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна, пише още в публикацията.

Божествената мраморна статуя край Рупите бе намерена в античния град Хераклея Синтика край Петрич от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е изключително запазена.

Археолози откриха божествена мраморна статуя край Рупите (видео)

Това е първата изцяло мраморна статуя, открита в България. В света има само няколко подобни. А новината за откритието доведе много местни хора в Хераклея Синтика.

Статуята бе преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители. В истински хит и туристическа дестинация номер 1 в региона се превръща Хераклея Синтика, защото изгледът, който вече имат разкопките там, е наистина впечатляващ. Браво на екипа от археолози за откритието!

Божествената мраморна статуя от Хераклея Синтика разкри лицето си (снимки)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции