<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разцепление ...

Контролът върху горите в Лудогорието отново се върна при Борисов и Пеевски

12 Юли 2024
1 592

Контролът върху горите в Лудогорието отново се върна при Борисов и Пеевски. Досегашният депутат от ГЕРБ Илтер Бейзатов е бил назначен в петък за председател на Управителния съвет на “Североизточно държавно предприятие” със заповед на служебния земеделски министър Георги Тахов. Със същата дата от поста е освободен досегашният председател на съвета Димитър Арамов, който беше номинация на ПП. Сменен е и управителят на предприятието Петър Ганев, назначен на поста само преди два месеца пак от Георги Тахов. Неговото място поема Ивелин Тодоров, смятан за близък до Делян Пеевски, пише Дневник.

За пръв път Илтер Бейзатов беше включен в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Шумен за изборите на 4 април 2021 г., при това на избираемото второ място. Той беше зам.-директор на ловното стопанство “Паламара”, в което Борисов бе чест и почти единствен гост. По-късно Бейзатов бе включен и в националното ръководство на ГЕРБ.

По време на изборите на 4 април 2021 г. останалите кандидат-депутати в листата на ГЕРБ в Шумен се опитаха да изместят Бейзатов от второто място чрез преференции. Той обаче направи контраофанзива и събра рекордните 6 799 преференции, с които се класира и сред “първенците” на ГЕРБ по преференции национален мащаб. Тогава цели села в Лудогорието гласуваха преференциално, и то само в полза на Бейзатов, което подхрани основателни съмнения в контролиран вот. В николакозлевското с. Вълнари, например, от 401 гласа, подадени за ГЕРБ, 400 бяха с преференция за Илтер Бейзатов.

Полицията и прокуратурата обаче не видяха в това нищо нередно.

Контролът върху горите в Лудогорието отново се върна при Борисов и Пеевски

Илтер Бейзатов е син на Бейзат Яхя, който в продължения на повече от 10 години беше председател на Управителния съвет на “Североизточно държавно предприятие” и беше един от най-близките сподвижници на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в района на Шумен. Яхя беше и личен преводач на Бойко Борисов при срещата му с турския президент Реджеп Ердоган през юли 2021 г.

Бейзат Яхя е дългогодишен активист на ДПС и до 2019 г. и беше един от най-силните хора в партията в Североизтока и приближен до лидера ѝ Ахмед Доган. В продължение на два мандата Яхя беше и председател на Общинския съвет във с. Венец, издигнат от ДПС. След това мигрира в ГЕРБ, запазвайки влиянието си в региона.

През януари 2022 г. Яхя беше обвинен от прокуратурата в пране на пари и беше заподозрян за изнасянето в Турция на около 300 млн. лв., с които е купил луксозен имот в Истанбул.

Публикации в различни медии свързаха тази покупка с преместването на бившата манекенка Борислава Йовчева от Барселона в Истанбул след избухването на скандала с къщата ѝ в столицата на Каталуния.

Според публикация на сайта “За истината” прокуратурата е събрала доказателства за това, че докато Бейзат Яхя е бил шеф на Горското стопанство в Шумен, от него на занижени цени са били продавани административни сгради и големи поземлени имоти. Сключвани са и неизгодни за държавното предприятие договори за съвместна дейност в ловните стопанства, както и договори за наем на помещения.

Много от сделките са били фиктивни, като истинският купувач е бил самият Яхя, гласи информацията, предоставена от прокуратурата.

След като е бил освободен от поста председател на Североизточното държавно предприятие, Яхя е препродал голяма част от имотите. Парите от продажбите нелегално са били изнесени в Турция. Същата година Яхя е купил скъпо жилище в Истанбул. Самият той обаче сочи за свой адрес там втори имот, който бил купен с цел придобиване на турско гражданство. След като му беше повдигнато обвинение, Яхя замина за Турция, където живее и в момента.

През годините немалко пъти сме ви показвали наши разследвания и репортажи, които уличават незаконната сеч. Докога това ще бъде покровителствена дейност с чадър от управляващите? Защо след това невинни хора ще страдат, след като са наводнени и природните стихии ги застигнат? Става въпрос за много пари и джобът на някои хора не трябва да бъде изпразнен. Но е време институциите да отворят очите си и да направят нещо против дървената мафия! Спрете с безобразието!

Разследване показа, че има чадър над незаконните сечи в Софийска област

Кметът на Бели Искър показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Разкрихме брутална незаконна сеч край Ихтиман и Елин Пелин (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Кметът на Криводол маскира незаконна сеч в гората като почистване на ливада?

Полицията разнищва случая с незаконната сеч във вододайната зона на язовир Искър

Темата за незаконната сеч принуди родните медии да хванат гората

Незаконна сеч

Незаконна сеч 2

Контролът върху горите в Лудогорието отново се върна при Борисов и Пеевски

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции