<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232747" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън след а...

Атентатът срещу Тръмп е извършен с най-харесваната пушка в Америка

15 Юли 2024
0 281

Атентатът срещу Тръмп е извършен с най-харесваната пушка в Америка. Полуавтоматичната версия на военната пушка M-16, AR-15, все повече се превръща в символ в дебата за контрол на оръжията в САЩ. А сега оръжие “в стил AR” е открито и на мястото на покушението срещу Доналд Тръмп в събота. То е иззето от край тялото на стрелеца, купено от баща му съвсем законно.

Редица американски и европейски медии свързват AR-15 с няколко скорошни масови стрелби в САЩ. Сред тях е атаката в Лас Вегас през октомври 2017 г., когато бяха убити 60 души. Както и атаката срещу ЛГБТ+, отнела живота на петима души в Колорадо Спрингс през ноември 2022 г. А също и в търговски център в Алън, Тексас, през май 2023 г.

Атентат срещу Доналд Тръмп: Простреляха го в ухото (видео)

Мощни организации като NRA, подкрепящи притежаване на оръжия, я наричат “Пушката на Америка”. Самата ѝ форма символизира разделенията за контрола над оръжията в САЩ. Често могат да им се добавят мерници и други аксесоари, които могат да я направят смъртоносна и в ръцете на неопитен стрелец, пише “The New York Times”.

При обсег 450-730 м в ръцете на обучен стрелец точността се постига трудно, но е възможна. Тъкмо възможността да се персонализира и достъпността ѝ бяха част от маркетинга ѝ при повторното навлизане на пазара през 2004 г. След като отпадна федералната забрана за този тип оръжия.

Неизбежно е покушението да насочи вниманието към това колко разпространено е оръжието в САЩ. Активисти, които са “за” оръжията, предупреждават, че тя няма място в ръцете на граждани.

Символ на правото на оръжие

За мнозина обаче оръжието, способно да убива бързо, е символ на самото право да се носи оръжие, отбелязва “The Guardian”.

Атентатът срещу Тръмп е извършен с най-харесваната пушка в Америка
Снимка: iStock

Стана ясно кой е стрелял по Тръмп и с какво оръжие

Вестникът дава пример с игли за ревер във формата на AR-15, раздавани миналата година от конгресмена републиканец Андрю Клайд, собственик на оръжеен магазин. “Чувам, че тази малка игла, която раздавах на пода в Камарата на представителите, е предизвикала някои от моите колеги от Демократическата партия”, казва той във видеоклип. “Е, раздавам го, за да напомня на хората за втората поправка на конституцията и колко важна е тя за запазването на нашите свободи.”

Кой купува пушките и от къде?

Профилът на купувачите става се по-разнообразен с годините: 57% през 2021 г. са били бели мъже, 14% – бели жени. Но в другите групи (афроамериканци или от латиноамерикански произход) вече формират около 20 на сто.

Само в Пенсилвания има над 2500 търговци на огнестрелни оръжия с федерален лиценз. Специално в този щат е разрешено да се носи огнестрелно оръжие в превозно средство. Имаше и вратичка в закона, която оставяше възможност да се купуват оръжия от нелизензирани търговски на изложения, в интернет, в частни домове без проверка. Но администрацията на Джо Байдън реши да я затвори през април.

Фотограф е заснел как куршумът лети към Тръмп (снимка)

Конкретно AR-15 и такъв “военен тип” полуавтоматични оръжия остават забранени в 9 щата. Това са: Вашингтон, Калифорния, Ню Йорк, Кънектикът, Ню Джърси, Масачузетс, Мериленд, Илинойс и Делауеър. Специално в щата Вашингтон и Илинойс забраната бе въведена миналата година. Отделните щати решават как да действат на фона на зачестяващите масови стрелби.

Атентатът срещу Тръмп е извършен с най-харесваната пушка в Америка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции