<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой е сле...

Отново избраха Роберта Мецола за председател на Европарламента (видео)

16 Юли 2024
0 60

Избраха Роберта Мецола за председател на Европейския парламент с 562 гласа, при нужно абсолютно мнозинство от 312, предава NOVA.

Нейният опонент Ирене Монтеро получи подкрепата на 61 евродепутати. Общо гласувалите бяха 699, а валидните бюлетини – 623. Вотът се проведе тайно с хартиена бюлетина.

Мецола ще продължи да ръководи Парламента през първите две години и половина от десетия законодателен мандат

Сега тя става една от четирите ключови фигури, които ще ръководят ЕС през следващите години, заедно с ръководителя на ЕК, председателя на ЕС и първия дипломат на ЕС.

Отново избраха Роберта Мецола за председател на Европарламента (видео)
Източник: X / Roberta Metsola

Ето кои са най-странните места, на които може да се гласува за Европарламент

В обръщение към Парламента след избирането ѝ, председателят Роберта Мецола заяви:

Заедно трябва да отстояваме политиката на надеждата, на мечтата, която е Европа. Искам хората да възвърнат чувството си на вяра и ентусиазъм за нашия проект. Вяра, че ще направим нашето общо пространство по-безопасно, по-справедливо и по-равноправно. Че заедно сме по-силни и по-добри. Вяра, че нашата Европа е Европа за всички.

В речта си преди вота на депутатите Мецола акцентира на приемствеността. Според нея Европарламентът не трябва да се бои да се променя. Монтеро от своя страна заяви преди избора, че трябва да се намери решение на войната в Украйна и това е мирът. Тя допълни, че ако Украйна загуби войната, ще загуби Европа. Монтеро обърна внимание върху правата на работниците.

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на ЕП от 2013 г. насам. Тя беше избрана за първи заместник-председател през ноември 2020 г. и изпълнявaше длъжността председател на Парламента след смъртта на президента Сасоли на 11 януари 2022 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена-председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979-1982 г.) и Никол Фонтен (1999-2002 г.).

Отново избраха Роберта Мецола за председател на Европарламента (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции