<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232908" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Въпреки санк...

17-годишният Виктор записа световно постижение и стана единственият от Европа в топ 10 на олимпиада

16 Юли 2024
1 205

17-годишният Виктор записа световно постижение и стана единственият от Европа в топ 10 на олимпиада. Дванайсетокласникът Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

Със спечеления златен медал на IBO – 2024 той записа и световно постижение: Виктор единствен в света за цялата история на олимпиадите е носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия – Международната олимпиада по биология и Международната олимпиада по химия. Това съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

17-годишният Виктор Лилов с изключителни постижения по химия и бъдеще в Кеймбридж (видео)

17-годишният Виктор записа световно постижение и стана единственият от Европа в топ 10 на олимпиада
Снимка: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Ученикът постигна безпрецедентния дубъл, след като спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 г., където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави.

Страхотно представяне на българските ученици на международната олимпиада по химия 

Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

Явяването на олимпиади в повече от една наука е рядкост в световен мащаб.

Нивото на големите международни олимпиади е много над училищното и подготовката изисква години упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръх постижение, а два златни медала е уникално явление, отбелязват от сдружението. 

Българските химици с блестящо представяне на олимпиада в Швейцария

Виктор ще участва в Международната олимпиада по химия за 2024 г. в Саудитска Арабия само след 2 дни. Ако там спечели злато, той ще надгради собственото си световно постижение и ще направи още по-трудно за следващите поколения да го подобрят.

Виктор прославя България на световно ниво! Поздравления за нашето момче! Това е уникално постижение!

17-годишният Виктор записа световно постижение и стана единственият от Европа в топ 10 на олимпиада

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции