<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=232948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майка държал...

“Ще проверим сигнала” – Така институциите подминавали случая със заключените 4 години деца

17 Юли 2024
0 274

“Ще проверим сигнала” – Така институциите подминавали случая със заключените 4 години деца в Стара Загора. Вчера стана известно за общостта за психично болната майка, която държала заключени децата си в продължение на 4 години.

“В тази история има много истини, които показват по какъв начин работят институциите в страната. Не искам да обвинявам никого. Но да кажем, че в многото си работа институциите подминаваха случая с с месеци.” Това заяви омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова пред OFFNews.

Майка държала децата си заключени 4 години – институциите са пренебрегвали случая с години 

Думите са по повод ужасната история на братчето и сестричето.

Роднина на децата подала сигнал до Сотирова през юни 2023 г. Тя обяснила, че децата не ходят на училище и нямат социален живот, а майка им е психично болна. При проверка от страна на местния омбудсман е установено, че децата са посещавали училище до определен период. А после следите им се губят. 

Подалата сигнала разговаряла със съседи, според които в жилището не живеел никой и то било празно. През септември обаче забелязали прострени дрехи и други признаци, които показвали, че всъщност жилището е обитавано. 

Сигнализиране на компетентните органи, които… бездействали

Иванка Сотирова подала сигнал до Отдел “Закрила на детето”-Стара Загора, Областната дирекция на МВР в града и Районната прокуратура. Сигнал е бил подаден и до тогавашния национален омбудсман Диана Ковачева – сега съдия в Европейския съд по правата на човека. По думите на Сотирова, тя мило отговорила, че местният омбудсман трябва да се обърне към Районната прокуратура. 

“През 2-3 седмици звънях, за да видя има ли развие, но може би покрай другите им случаи, всеки отговаряше: “Да, добре, ще проверим, благодарим за сигнала”.

&#8220;Ще проверим сигнала&#8221; &#8211; Така институциите подминавали случая със заключените 4 години деца
Иванка Сотирова

Така малко след Нова година Иванка Сотирова прави среща в нейния кабинет между представители на полицията, Закрила на детето и Районната прокуратура. Тогава по настояване на местния омбудсман е издадена заповед за влизане в жилището. 

Полицаите влезли на 16 февруари. Тогава установили, че в него са майката и двете ѝ деца, като впоследствие се оказало, че децата са държани заключени четири години. Няма данни за бащата. След като са изведени от жилището, децата са прегледани, но се оказало, че няма детски психиатър в региона. Този проблем обаче вече е решен. 

Децата в момента се отглеждат от техни роднини.Имат много добър изказ, но проблемът е социалната изолация, която е продължила години. Сотирова сподели още, че изведените деца са на индивидуална подготовка, като са се справили с последните си изпити. По думите ѝ най-вероятно в училище ще опитат да вземат две години за една, за да успеят да наваксат и да са сред връстниците си. 

Иванка Спторова обясни още, че случаят излиза наяве едва сега, тъй като е длъжна да го впише в 6-месечния си отчет. На въпрос смятала ли е да потърси медиите през всички тези месеци с цел обществен натиск, местният омбудсман заяви, че по-скоро е проверяла развитието на случая през определен период, но не е ангажирала медиите с казуса. 

Коментарът на “Господарите”

Тази ужасна история освен пример за бездействието на българските институции, е пример и за нещо друго. За това как един човек, който е отдаден на работата си и на това да помага, може да постигне всичко. Местният омбудсман се е сблъскала с трудности по пътя да изведе тези деца, но не се е отказала. Не е споменала нищо и пред медиите, предполагаме с цел да не травмира още повече двете деца. Адмирации за работата на тази жена!

Останалото е ясно – нито един компетентен орган не е взел отношение по случая за толкова време! Преди 4 години, когато е стартирала тази лудост, децата са били съответно на 10 и 13 години. Или с други думи – достатъчно големи, за да могат да си кажат, че са държани заключени.

При толкова постъпили молби от близки, как никоя инстируция не се е самосезирала, а напротив – просто е обърнала глава на другата страна с отговор “Ще провери, благодаря”!

Е, драги “закрилници на децата”, ние ви благодарим! Благодарим, че за пореден път доказахте колко сте неефективни. Случаят е ключов за развитието на тези подрастващи! Сега върху тяхната психика има трайни увреждания и те трудно ще се адаптират в света и ще се доверят на някого! Защото на някой си чиновник така му скимнало.

А сега някои от тях са съдии в Европейския съд по правата на човека… Сами си правете извода, скъпи приятели!

“Ще проверим сигнала” – Така институциите подминавали случая със заключените 4 години деца

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции