<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233323" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България про...

Байдън се оттегли от президентските избори

21 Юли 2024
0 943

Американският президент Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за втори мандат в САЩ.

“В интерес на партията и страната ми” е, каза Байдън, по-малко от четири месеца след американските президентски избори през ноември.

Това става по-малко от месец след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, след като загуби от Байдън през 2020 г.

В последните дни – и особено след покушението срещу Тръмп в Пенсилвания миналата седмица – ключови фигури сред демократите призоваваха за тази стъпка. Източници на Ен Би Си уверяваха още в четвъртък, че кампанията е към края си и въпросът е не дали, а кога.

“Днес Америка има най-силната икономика в света”, започва Байдън обяснението си в обръщение, публикувано в Х, изреждайки събития, които описва като постижения на мандата си: от здравеопазването до първия закон за контрол на оръжията от 30 години.

Байдън същевременно продължава: “Беше най-голямата чест на живота ми да служа като ваш президент. И макар да възнамерявах да търся преизбиране, вярвам, че е в интерес на партията и страната ми да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху това да изпълнявам задълженията си като президент за остатъка от мандата си.”

Президентът ще се обърне към американците “по-късно тази седмица” (към момента на публикуване на изявлението по източното крайбрежие още е следобед), за да обясни мотивите си.

Източник на “Ройтерс”, запознат със ситуацията, твърди, че към събота през нощта президентът още планирал да продължи с надпреварата, но заявил на екипа си в 13:45 източно време (т.е. 20:45 българск или под половин час преди тази публикация), че се оттегля.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции