<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шофьор разце...

Оцелялото дете в Стара планина часове наред държи връзка със спасителите (видео)

23 Юли 2024
0 877

Оцелялото дете в Стара планина часове наред държи връзка със спасителите. 13-годишното момче е настанено в болница в Пловдив. То е без физически наранявания, но в силен шок. Психолози са разговаряли няколко пъти с него, но детето ще трябва да извърви дълъг път, за да се справи с последствията от трагичната ситуация.

Именно момчето е подало сигнал, че неговите баща и сестра са ударени от мълния и часове наред държи връзка със спасителите, докато те успеят да стигнат до него по земя и въздух. Екипажът на военния хеликоптер, който стигна до детето, разказва, че то е проявило невероятна смелост. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Оцелялото дете в Стара планина часове наред държи връзка със спасителите (видео)
Снимка: стопкадър/видео

След като момчето подава сигнал за инцидента с баща му и сестричката му, към него през пресечения терен веднага тръгва екип от троянската спасителна служба.

Няма лифтове и път. В повечето случаи сме на крака и на ръце. Тежка обстановка. Мощни буреносни и купесто-дъждовни облаци. За щастие, се разкъсаха и можеше да свършим работата си. Благодаря на Авиобаза „Крумово” – за пореден път доказаха, че са изключителни професионалисти”, казва Христо Сливков от ПСС – Троян.

След като облаците се разкъсват, от Авиобаза „Крумово” излита хеликоптер „Кугар”.

След първата възможна благоприятна ситуация с времето излетяхме. Оценихме обстановката, заобиколихме активни облаци”, посочи командирът на екипажа майор Александър Сандев.

Поразените от мълния мъж и дете са загинали

Военните, които са се сблъсквали с различни ситуации в кариерата си, разказаха, че оцелялото момче е проявило изключителна смелост по време на акцията. Подавало е сигнали с якето си и е било на най-подходящото място, от което може да бъде качено на борда.

Едно голямо браво на малкия, който в продължение на четири часа е бил горе и се държа абсолютно адекватно. В момент на върхово изпитание той прояви огромна смелост и самообладание”, обяснява пилотът на екипажа и началник на летищен център в авиобаза „Крумово” подп. Пламен Дончев.

Екипажът е бил в готовност да спусне лебедка, но все пак успял да кацне, въпреки сложния терен.

Най-голямо впечатление направи самообладанието на момчето – да издържи толкова време само и да улесни целия процес”, казва зам.-командирът на ескадрилата кап. Славчев.

Според психолози реакцията на оцелялото дете е била повече от адекватна. Но то тепърва ще трябва да се справи с емоционалната травма.

Отпускайки се, в нормална ситуация, ще може да осмисли какво се е случило с баща му и сестра му, че ги е загубил безвъзвратно и тогава ще се задейства т.нар. посттравматичен стрес”, обясни психологът д-р Веселин Герев.

Спасителите съветват – при преход в планината да бъдем добре екипирани и да избягваме по нас да има метал.

Оцелялото дете в Стара планина часове наред държи връзка със спасителите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции