<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво е с...

Баща и дъщеря са тежко пострадалите при взривовете край Елин Пелин (видео)

25 Юли 2024
1 1135

Баща и дъщеря са тежко пострадалите при взривовете край Елин Пелин. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, който е на място край Елин Пелин, където гори база за съхранение на фойерверки.

Информация колко са хората в складовете и в момента, за съжаление, никой не може да даде, каза още той.

Министърът обясни, че единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация за случилото се, са охранителят, който поради инцидента не е в адекватно състояние и дава разнопосочна информация, мъжът в „Пирогов“, който е обгазен, с опасност за живота и се интубира, както и дъщеря му, която е с 85% изгаряния – състояние, несъвместимо с живота.

Собственикът на складовете е пристигнал на място, като вероятно единият от хората вътре е 22-годишният му син, пише БТА.

Ето какво е състоянието на пострадалите при взривовете край Елин Пелин

Баща и дъщеря са тежко пострадалите при взривовете край Елин Пелин (видео)
Снинка: Благой Кирилов/БТА

Според вътрешния министър инцидентът е станал след работно време.

Информацията към момента е, че са дошли хора да вземат пиротехническа техника, необходима за събитие. Вероятно е станало при пренасянето ѝ от основните складове.

Министърът посочи още, че вътре в единия от складовете има т.нар. тротилов еквивалент, което не е идентично с тротил, а складът, в който този тротилов еквивалент се намира, според собственика, е изцяло обезопасен по правилата и е с много дебели бетонни стени.

Част от помещенията са газифицирани и успоредно с Министерството на енергетиката е спрян притокът на газ, добави Калин Стоянов.

Той съобщи още, че на място са дошли сапьори и военни специалисти.

Създадена е организация Центърът за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи да приеме при необходимост жителите на село Елин Пелин, които ще бъдат евакуирани заради пожара в склад за фойерверки и пиротехнически средства. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Организацията е по разпореждане на министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Хотелската част на центъра, който се намира в столичния квартал „Кремиковци“, има готовност да приеме 30 души. На място са служители на Агенцията за социално подпомагане, които са в постоянен контакт с кмета на община Елин Пелин. Те имат готовност да окажат подкрепа на хората, заявяват от МТСП.

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Взривилата се складова база в Елин Пелин е въведена в експлоатация през 2012 година. По данни на МВР става въпрос за изключително високотехнологично оборудван склад, който има всички защити. През годините са правени множество проверки, които не са установявали нарушения. Имало е предписания, които са били отстранявани незабавно. Последната инспекция е била преди около два месеца.

Баща и дъщеря са тежко пострадалите при взривовете край Елин Пелин (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции