<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата ст...

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие (видео)

27 Юли 2024
0 58

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие. Това коментира главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, в ефира на БНТ.

Обстановката във Воден остава сложна. Днес първо двата хеликоптера на ВВС, а после и испанските самолети ще обхождат селото. Пожари като тези във Воден и Студена не са виждани по мащаба си поради няколко причини, обясни Джартов.

И допълни: “Растителността през последните 20 години в този район се е променила драстично и предвид факта, че масово тези села са обезлюдени, няма животновъдство и растителността е неконтролируема. Част от къщите, които изгоряха, са необитаеми от много години и на практика са част от гората“.

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие (видео)
Снимка: БТА

Липсата на комуникация също затруднява огнеборците и губи оперативно време.

И в село Студена, и в село Воден имаше множество случаи, в които пожарни автомобили бяха връхлитани от огнена вълна и за части от секундата те успяха да избегнат този ад. Това се отнася и за горските служители и за всички, които бяха на терен“, коментира още Джартов.

По думите на комисар Джартов горещините са нехарактерни независимо от тенденцията за повишаване на температурите. Небрежността и немарливостта на хората също допринасят.

Независимо, че апелирахме по абсолютно всички възможни канали, както ви казах 350 пожара в един момент наистина са много, при тези тежки условия, пресечени терени, силен вятър, високи температури, за нашите момчета и останалите ни партньори беше и продължава да е много тежка седмица“, обясни той.

Комисар Джартов каза също, че още в началото на пожара във Воден е поддържал връзка с директора на ямболската пожарна, който е обяснил, че с полицията са срещнали съпротива, когато са опитали да евакуират хората.

МВР, не знам какво се влага в това понятие, но пожарната и полицията бяха още в началото на терен, в непрекъсната координация. Всичките промени на фронта на пожара понякога не ви дават възможност вие да разположите екипи достатъчно бързо, просто е невъзможно. Говорих и с длъжностни лица, които казаха, че за части от секундата фронтът от посока Странджа се е обърнал в посока Воден“.

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие (видео)
Снимка: стопкадър/видео БНТ

Стихията в района на Ямбол: 35 изгорели къщи във Воден и 10 в Крайново (видео)

Голяма част от пожарите не са умишлени, а са причинени от почистване на пасища и извършване на други земеделски дейности.

Със сигурност обаче има места като Беклемето, които пораждат много съмнения. В този район няма никакви обичайни, потенциални източници на пожари. То е в нищото“, посочи главният комисар.

До онзи ден са образувани 12 досъдебни производства за лица, предизвикали пожари. Преди около седмица само в Хасково от пожарната са съставили 25 административни акта на лица, които причиняват пожари.

Небрежното поведение и немарливостта на хората водят след себе си сериозни последствия. Повишаването на температурите заради промените в климата също е вследствие на нашето поведение. Затова бъдете отговорни! Да пазим природата си и човешкия живот!

Огнеоборниците ни работят денонощно, за да овладеят всички пожари на територията на България. Техните усилия обаче са недостатъчни. Затова нека всеки, който може да помогне чрес SMS на DMS OGNEBOREC на номер 17 777.

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции