<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=233993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Испания изп...

Продължават набезите на косатки срещу яхти край Гибралтар

28 Юли 2024
0 154

Продължават набезите на косатки срещу яхти край Гибралтар. На 24 юли в Гибралтарския пролив косатки са потопили яхтата Bonhomme William, плаваща под британски флаг. Тримата души, които са били на борда, са спасени, пише БНТ.

Екипажът на яхтата се е свързал по радиото със спасителите в испанския град Тарифа. Моряците казват, че няколко косатки са блъснали кораба и са го извадили от строя. Спасителен кораб е изпратен да помогне на яхтата. Екипажът ѝ обаче се обадил отново и съобщил, че косатките продължават атаката и вече са направили дупки в плавателния съд, който започнал да се пълни с вода.

Докато спасителите пристигнат на мястото, яхтата е била наполовина потопена. Нейният екипаж е безопасно транспортиран до испанския град Барбате със спасителния кораб, съобщава изданието The Olive Press.

Продължават набезите на косатки срещу яхти край Гибралтар
Снимка: iStock

Междувременно край бреговете на Франция също се е развила атака на две млади косатки срещу яхта, на която се е намирала млада семейна двойка. Животните успели да нанесат повреда, след което корабът станал неуправляем. Хората са спасени от бреговата охрана, която изтеглила повредената яхта до брега.

Косатки потопиха 15-метрова ветроходна яхта

Инцидентът е станал на обичайно място – на 1300 километра от Гибралтар, където косатките най-често нападат яхти. От началото на 2020 г. морските бозайници редовно атакуват яхти край бреговете на Западна Европа и Северна Африка. Оттогава са регистрирани около 700 инцидента, като в половината от тях корабите са сериозно повредени.

Първите атаки включвали три косатки, но впоследствие към тях са се присъединили около 35 индивида, твърдят експерти. През август 2023 г. беше съобщено, че моряците в Гибралтарския проток трябва да отвръщат със стрелба по косатки, които заобикалят корабите им.

Косатки нападат лодки край Испания и Португалия и никой не знае защо

Продължават набезите на косатки срещу яхти край Гибралтар

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции