<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Майки на деца с увреждания: Искаме реформи, стига геноцид!

14 Септември 2016
0 5816

С черни балони в ръце майки на деца с увреждания се събраха на протест пред сградата на Народното събрание с искане за реформа. Те издигнаха плакати с искане за спиране на геноцида към хората с увреждания. Жените изразиха недоумението си от опита на управляващите да ги разделят, тъй като младежите до 18-годишна възраст са деца, но след 18-ия си рожден ден те продължават живота си със социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лв.

 

УНИКАЛЕН ПЛАЖ, ПРИГОДЕН ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

 

Така двама души в най-добрия случай живеят с 380 лв., а половината от лекарствата, които пият децата са много скъпи и не са включени в реинбурсирания списък с лекарства, поемани като разход от НЗОК, съобщи News.bg

 

 

Майка на 33-годишен от Русе със сълзи на очи разказа, как тя е в резервите в списъците за социални асистенти, тъй като синът й, е навършил 33 години. Той е лежащо болен, не може да говори и е така от момента на раждането си. В момента за него се грижи баба му. Жената сподели, че след първото й участие в протеста нейни близки са я предупредили, че така само ще си навреди и няма да я одобрят за асистент на детето си.

 

Ина Маринова – организатор на протеста, обясни, че те не искат нищо по-различно от това, което страната ни е поела като ангажимент, заложен в приетата през 2012 година Конвенция за защита правата на хората с увреждания и изработената впоследствие Стратегия.

 

УВОЛНИХА ЧИНОВНИК, НАРЕКЪЛ МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ "КУХИ ГРАДИНСКИ ЛЕЙКИ"

 

Относно намерението на БСП да излязат на протеста, Ина Маринова заяви: "Ние не искаме да се политизираме по никакъв начин. Толкова години няма никакви промени". Тя обясни, че исканията им са елементарни и са свързани с цялостна реформа на грижата за хората с увреждания, която започва с изработването на национален регистър на хората с увреждания, установяване на заболяването им и съответната грижа, която им се полага.

 

Реформата изисква промени в Закона за личната помощ, промени в ТЕЛК-овете, но не такива, каквито се предлагат сега. Маринова обясни, че предложените промени целят лишаване от права на хората с увреждания вместо тяхното гарантиране.

 

"Промените в ТЕЛК в момента лишават голяма група хора от правото им да получават помощ от държавата, ако започнат да работят. Това е отнемане на право по Конституция – всеки човек има право да работи, всеки човек има право и на грижа от държавата, която им е гарантирана в случай на друго обстоятелство като заболяване", посочи Маринова.

 

"Държавата да си поеме отговорността за ангажимента, който има към тези хора – включително помощни средства, терапии, рехабилитации и всичко, което включва една грижа за хората с увреждания", категорична бе Маринова. Малко по-късно родителите на деца с увреждания тръгнаха към сградата на Министерския съвет. Към 13:15 часа бе спряно движението по бул. "Цар Освободител", за да могат да стигнат до сградата на правителството. Шествието се охранява от полицаи.

 

ВЪЗПИТАТЕЛКА В ДОМ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ КЪМ ЕДНО ОТ ТЯХ: ЩЕ ТЕ УБИЯ, ЖИВОТНО! (АУДИО ЗАПИС)

 

Стотици майки блокираха движението по столичния бул. "Цар Освободител". Те носят голям транспарант, на който пише: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата". Майките на деца с различни увреждания се отправиха към сградата на Министерския съвет. В протестното шествие участват и деца на инвалидни колички. Много техни приятели са се включили за подкрепа. Майките носят черни балони. Жените вървят и пеят химна на България. Те скандират: "Искаме реформи, не искаме пари!" и "Искаме реформи, стига геноцид!", писа News.bg. Майките обясниха на полицаите, че трябва да се движат по-бавно, защото по жълтите павета лесно се движат само S-класите на властта, но те не са предвидени за движение на хора с помощни средства.

 

"Тук сме, защото нашите деца имат право на достоен живот. Никой не е застрахован. Това утре може да се случи на вашите деца", заяви Мариана Христова, родител на дете с увреждания по високоговорителя. С викове "Много сме, силни сме" родителите на деца с увреждания застанаха пред сградата на Министерския съвет и попитаха по високоговорител защо след като от 2009 година ГЕРБ са на власт до сега нищо не са направили. Последваха възгласи с искания за оставка. Те се заканиха да отстояват своите искания на улицата, а не да влизат по разни кабинети и да преговарят.

 

Родителите на деца с увреждания отново настояха за създаване на Електронен регистър на хората с увреждания, за който до сега са били изразходвани много пари. Той е бил ангажимент на Национално представителните организации на хората с увреждания, заедно с Агеницията за хората с увреждания и министерството на труда и социалната политика. Протестиращите настояха за електронна здравна карта, с която ясно да е записана диагнозата и провеждащото се лечение, необходимо на човек с увреждане.

 

Хилядите майки на деца с със специфични потребности поискаха сигурност за личния асистент. "Искаме Закон за личната помощ и гарантиран месечен доход за всички лица с увреждания, както е във всяка една нормална европейска държава", заяви родител по високоговорителя. Хората с близки, които се нуждаят от помощта им, изразиха възмущението си, че след като има пари за създаване на центрове за изоставени деца, за приемна грижа, защо да няма пари и за тях.

 

"Не искаме да сме принудени да си изоставяме децата!", категорична бе една от майките.  

 

Родителите настояха само лекари с тесни медицински специалности да определят срока на ТЕЛК-овете, а не в издаването им да са включени и социални работници, които нямат представа от конкретните заболявания. "Не искаме да се спират пенсиите на хората с увреждания, които работят", обясниха близки на младежи с различни здравословни проблеми.

 

Протестиращите настояха за промяна в образованието, за да могат децата с увреждания да имат добро образование. Те се заканиха да стоят сами на улицата: "до дупка", за да отстояват исканията си.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции