<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234159" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пожар и взрив...

Експлозии от мини преустановиха гасенето на пожара на границата ни с Гърция (видео)

30 Юли 2024
1 268

Експлозии от мини преустановиха гасенето на пожара на границата ни с Гърция. Ситуацията в планината Славянка се усложни през изминалата нощ. Заради вятъра огънят от Гърция премина на българска територия на още две места.

Експлозии в района на планината Славянка на границата с Гърция, където от дни гори пожар, прекратиха гасителните действия. В района има голямо минно поле, заради взривове работата на огнеборците е преустановена и от двете страни на границата. На място е директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов.

Експлозии от мини преустановиха гасенето на пожара на границата ни с Гърция (видео)
Снимка: МО

Пламъците са преминали през зони, в които се разчиташе на просеката, направена от българските пожарникари. Очаква се в гасенето да се включат двата френски самолета, за да се овладее ситуацията. Проблем продължават да са многото активни огнища на гръцка територия.

Вчера действията бяха преустановени заради нов взрив на мина. 

„Разполагаме жива сила само там, където сме сигурни, че няма мини”, заяви пред NOVA Пламен Поюков директор на Горското стопанство „Катунци”. Според него проблемът е, че дори да бъде изгасен на българска територия, огънят може отново да се разгори от гръцка страна.

„Изтеглих всички екипи на безопасно място от там, където бяха докладвани взривовете. Няма върхово, но има низово горене на българска територия от 200-300 метра. През нощта имаше силен вятър, който прехвърли пожара през изградената просека. Ограничаването му е затруднено, заради мините”.

Това заяви комисар Валентин Василев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоеград. По думите му е напълно възможно френските самолети да изгасят пожарите по фронта на българска територия.

В момента 23-ма военнослужещи със 7 единици специализирана техника от тази сутрин полагат усилия да овладеят и локализират пожара. За да координира действията на военнослужещите, на терен е майор Борислав Войнов.

Пожарът в Гърция вече е и на наша територия (видео)

Надяваме се действията за борба със стихията да бъдат възобновени час по-скоро и да бъде овладяна ситуацията на границата ни. Доброволци могат да се включат по всяко време, а тези които могат да помогнат само чрез финансови средства, могат да го направят чрез следните методи:

SMS – DMS OGNEBOREC на номер 17 777;

Банков превод по сметка: IBAN: BG11UNCR 7000 1522 2002 11

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална асоциация на доброволците в Република България;

С карта и Paypal за кампанията в platformata.bg на този линк https://platformata.bg/…/2413…/details/campaign.html;

Онлайн дарение в DMS този линк https://dmsbg.com/30708/dms-ogneborec-nadrb/.

Експлозии от мини преустановиха гасенето на пожара на границата ни с Гърция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции