<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гледам и не в...

Напрежение в "Овча купел" между бежанци и жители на квартала (ВИДЕО)

15 Септември 2016
0 17232

В социалната мрежа Фейсбук се появиха снимки и клипове, показващи напрежението между имигранти и жители на квартал "Овча купел" в София.

 

"Това са кадри от охранителната камера пред офиса ни. Късно снощи настанени в бежанския център са нападнати от българска група. Във видеото добре се вижда как посоката на движение на бягащи хора е към центъра, а секунди по-късно същите, бягайки се връщат.

 

Всичко това съвпада с планирания от ВМРО на 16.09. протест срещу "пришълците" в Овча Купел. Ясно е, че ВМРО имат кандидат за президент, ясно е, че са в кампания, но не това е начинът за правене на избори.

 

Друга тема е защо, когато преди 10 месеца проблемите тук бяха наистина сериозни, ВМРО се покриха – тогава нямаше избори.

 

От друга страна – мястото на център за бежанци у нас не е в непосредствена близост до две детски градини, училище, университет и жилищни блокове. Правителството трябва бързо да вземе решение за преместването му, за да спокойни и живущите в района, защото не е като да няма никакви проблеми.

 

Преди месеци с разпореждане на министър Румяна Бъчварова имаше денонощен пост на жандармерията. От известно време полицаите са тук само през деня, а вечер ги няма. Ако бяха на място, случката от снощи нямаше да я има и темата нямаше да заема обществено внимание днес", споделя Иво Мирчев. 

 

""

 

Жители на столичния ж.к. "Овча купел" също съобщиха за поредица от нападения от настанени в бежанския център в квартала чужденци. Това доведе до напрежение и намеса на полицията.

 

По сигнали на жители на квартала три поредни вечери е имало побой между младежи и имигранти. Стефан Райчев написа във Фейсбук, че на ул. "Монтевидео" през нощта на 13 срещу 14 септември е имало бой, предизвикан от чужденци. "Този път счупена кола и вадене на ножове. Утре най-вероятно ще убият някой, но поне полицията дойде бързо за 40-60 мин. Бежанският лагер е на 2-3 км от нападението. Докато Бойко реже лентички, нас ни мачкат пред домовете ни", написа Райчев, цитиран от Нова ТВ. Друг жител на квартала твърди, че чужденци са ходили на групи, въоръжени с мачете.

 

"Защо МВР мълчи за случая снощи в Овча купел с "Невинни бежанци" с мачетета, които нападат хората? ЗАЩО НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ РЕАГИРА?", написа в профила си пък Кирил Димитров. В района е имало засилено полицейско присъствие, но в бюлетина на СДВР не е отбелязано да е имало инциденти.

 

Пред Нова телевизия жена разказа, че снощи – 14 септември, група млади мъже с бухалки се запътила към лагера. Чули се викове и изглеждали така, сякаш гонят някого. Не се виждало нищо, но се чували викове и крясъци, като чула някой да казва "Излезте, бе". След около 2 минути същите мъже се разбягали по ул. "Монтевидео". Жената заяви, че в в квартала от последните дни има напрежение.

 

"Надявам се да не е политически сценарий, надявам се да не се създава изкуствено това напрежение. Този протест не му е мястото на центъра тук", коментира тя.

 

Появи се и информация за счупени стъкла на автомобили, но без да се съобщават подробности за нападателите.

 

Директорът на 6 РУ Петър Василев поясни, че снощи е имало сигнал за събиране на група хора около лагера. Пратени са автопатрули, които не открили хора пред лагера. Василев каза, че хората са „избягали в бързо темпо“. Оплакване от настанените в лагера чужденци за това, че са били нападнати, не е имало. Чували се само крясъци и сигнал за чупене на стъкла. Полицията обаче не е установила такова нещо.

 

""

 

Недоволни жители на квартала организират протест на 16 септември, на който ще поискат незабавно закриване на лагера за имигранти и отвеждането им в лагери от закрит тип. Жителите на "Овча купел" искат и незабавно екстрадиране на "пришълците". Протестът ще се проведе пред центъра за имигранти от 19.00 часа.

 

Източник: Offnews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции