<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234303" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рая Назарян н...

Парламентът най-после забрани продажбата на райски газ на физически лица

31 Юли 2024
0 376

На днешното заседание на Народното събрание депутатите най-после приеха Законопроект за измение и допълнение на Закона за здравето, с който се забранява продажбата на райски газ на физически лица.  

Парламентът най-после забрани продажбата на райски газ на физически лица
Източник: БТА

Младежи дишат райски газ на кръстовище в центъра на София (видео)

Законопроектът предвижда пълна забрана на продажбата, включително и онлайн, на диазотен оксид и пълнители. Нарушенията се наказват с глоба от 5000 лв до 10 000 лв. при първо провинение за физически лица. При повторно провинение тя ще е до 20 000 лв.

Юридически и търговски лица ще получават до 30 000 лв. имуществена глоба, а търговските обекти – до 40 000 лв., като те ще бъдат и затваряни.

Коментарът на “Господарите”

Надяваме се, че тези промени най-после ще ограничат разпространението и публичната употреба на райски газ, особено от малолетни. В последно време използването на веществото се превърна в мода сред младите хора. Като се стигна до случай на родители, които дишат от балoни директно пред децата си и на младежи, които го правят в колите си, докато са в трафик.

Младежи дишат райски газ на кръстовище в центъра на София (видео)

Родители дишат райски газ в компанията на бебето си (снимка)

Употребата му стана толкова популярна, че заведения по родното ни Черноморие дори отвориха специална позиция “балонеса”, с която да привличат туристите.

В същото време диазотният оксид далеч не е безобиден. Страничните ефекти включват замаяност, дезориентация, загуба на равновесие, припадъци, халюцинации, загуба на паметта, нарушена когнитивна функция, затруднена реч, натравяне, изтръпване на крайниците, анемия, цялостно отслабване на имунната система и др. А достъпът до веществото никога не е бил по-лесен, като всеки, който разполага с малко пари и телефон може да си го набави.

Пристрастени към балони с райски газ разказват от първо лице за последствията (видео)

Крайно време е хората да спрат да парадират с “взимането на балони”.

Парламентът най-после забрани продажбата на райски газ на физически лица

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции