<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234528" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очакваме сил...

Русия вдига акциза за българско вино, алкохол и цветя

02 Август 2024
3 99

Русия вдига акциза за българско вино, алкохол и цветя. Правителството на Русия е решило внезапно да повиши акциза за алкохол и вино и митото върху цветя, внасяни от “неприятелски държави”, сред които повече от две години е България, пише Дневник. Мярката е представена като временна. Ще влезе в сила 7 дни след публикуването ѝ и ще действа до 31 декември 2024 г.

Постановлението вече е готово и параметрите, описани в него, са потвърдени от финансовото министерство, съобщи московското издание РБК. То обхваща и вноса на рязан цвят

Преди година – през август 2023 г., влезе в сила повишаване на акциза за “неприятелски” вина от 12.5% на 20%. Сега се добавят още 5 процентни пункта до 25%. Решението се представя като защита на руския пазар, на който делът на вносните спиртни напитки е около 12%, а на вино – близо 40%.

Местните производители и търговци опитват да се възползват максимално.

През март Асоциацията на собствениците на лозя и винарни в Русия (АВВР) предлагаше повишаването на акцизите за “неприятелските държави” да е до 200% от стойността. Също и да се въведе квота – не по-малко от 50%, за руски вина в менюто на кафенета и ресторанти. Оплакването на изпълнителния секретар на АВВР бе, че във всички страни, произвеждащи вино, местната продукция била 80-90%, без да посочва откъде са тези негови данни.

Русия вдига акциза за българско вино, алкохол и цветя
Снимка: iStock

Според земеделското министерство на Русия производството на цветя за последните 5 години се е увеличило 1.5 пъти. В страната миналата година са отгледани 393.5 млн. стръка. Секторът имал голям потенциал, включително за внос от приятелски държави. За сравнение, в Нидерландия с територия, по-малко от половин България, се отглеждат 1.7 млрд. броя рязан цвят. Това е около 60% от световния пазар за този сегмент.

Руски винопроизводители казват, че “неприятелските” пазари са затворени за тях и Русия трябва да отговори по същия начин, след като “години наред инвестирахме в развитието им, организирахме дистрибуция, правехме рекламни кампании и един ден просто ни забраниха да доставяме”.

Анализатори твърдят, че събраното от новите акцизи ще помага за развитие на туризма в Русия, както поръчал Владимир Путин. Но има и достатъчно мнения, че Кремъл се нуждае от все повече приходи в бюджета, за да финансира войната си.

“След 25 секунди губиш ориентация”: Русия представи “цифров алкохол” (снимки)

Русия вдига акциза за българско вино, алкохол и цветя

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции