<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234549" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стартъп комп...

Инженери разработват нова охлаждаща технология за сгради (видео)

02 Август 2024
0 68

Инженери разработват нова охлаждаща технология за сгради. Изглежда като слънчеви панели, но системата, която се инсталира на покрива на сградите, ще работи по съвсем различен начин. Тя може да охлажда нещата, като изпраща топлина в дълбокия Космос, разказва Voice of America.

Технологията се разработва от калифорнийска компания. Възползва се от „радиационното охлаждане“ – природен феномен, който не изисква допълнителна енергия. През деня слънчевата топлина се поглъща най-вече от обектите на Земята и атмосферата. Фолиото, покриващо тези панели, е проектирано да насочва топлината през прозорец дори в най-горещите дни, пише NOVA.

Фокусира инфрачервената или топлинната енергия на даден обект и я излъчва в тази много специфична дължина на вълната към горните слоеве на атмосферата. Панелите съдържат течност, която материалът охлажда до близо 5 градуса по Целзий“, казва инженерът Джоел Рински.

Студената течност се насочва към хладилната система на сградата, за да се повиши ефективността. Единствената енергия, която този процес използва, захранва малка помпа за циркулация на течността.

Инженери разработват нова охлаждаща технология за сгради (видео)
Снимка: стопкадър/видео

Системите SkyCool спестяват на типичен собственик на магазин за хранителни стоки от 15 до 20% от разходите му за охлаждане.

Технологията може да има много приложения.

Проект в Индия инсталира фолиото върху количките на продавачите на плодове и зеленчуци, като с това понижава температурата и запазва продуктите. Компанията също така работи върху покривен материал за сгради.

Ако успеете да охладите тези сгради без електричество, без вода и да ги накарате да достигнат комфортна вътре температура, това има потенциала да спаси природата и човешките животи“, казват експерти.

Учените са притеснени от оголените скали в Андите (видео)

Инженери разработват нова охлаждаща технология за сгради (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции