<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234584" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кристиян Вас...

Стана ясно колко българи притежават криптовалута

03 Август 2024
2 1279

Стана ясно колко българи притежават криптовалута. Оказва се, че повече от 407 000 души в България са инвестирали в цифрови активи. Това отчита сингапурската финтех компания Triple-A. Според последните ѝ данни 6,15% от хората у нас притежават и използват криптовалути.

В тази бройка влизат както хората, които сами съхраняват крипто в дигитални портфейли, така и потребителите на различни централизирани платформи за търговия.

Пострадалото дете на плажа в Созопол се е качило на почистващата машина (видео)

Стана ясно колко българи притежават криптовалута

Коментар

“Сред държавите от ЕС ние сме в средата. Даже бих казал, че сме по-скоро към горната половина”, коментира пред Money Веселин Георгиев. Той е мениджър за България на най-голямата борса за цифрови активи в света – Binance.

“Ние сме по-сходни на европейския светоглед – криптовалутите се използват като инвестиционен инструмент, също както използваме акциите. Това значи, че имаме пари, които можем да инвестираме”, обяснява Георгиев.

Според Binance ясната регулаторна рамка, приемането от институции и търговци, образованието и глобалното сътрудничество са ключови фактори за продължителен ръст в използването на криптовалутите.

Случва ли се това и у нас? “Случва се, но бавно – както с всяко ново нещо. Например, безконтактните карти преди ги разглеждахме като екзотика, а сега си плащаме с телефон като най-нормалното нещо на света. Въпрос на свикване и възприемане е това да се случи и с крипто”, отговаря Веселин Георгиев.

Глобални тенденции

Общо 562 млн. души или 6,8% от световното население са инвестирали в цифрови активи. Това е 33% ръст на годишна база.

Като цяло, притежанието на такъв тип активи в Европа расте почти двойно по-бързо от средното за света – 60,3%.

Стана ясно колко българи притежават криптовалута

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции