<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234728" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лидерът на „...

Убиха още един високопоставен представител на “Хамас”

05 Август 2024
0 238

Убиха още един високопоставен представител на “Хамас”, The Associated Press. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.

„Хамас“ потвърди, че високопоставен представител на правителството на „Хамас“ в Ивицата Газа при израелски въздушен удар. Абдел Фатах аз Зариай е бил убит заедно с майка си в неделя.

В своето траурно изявление групировката го идентифицира като заместник-министър на икономиката и заемащ други „почетни длъжности“.

Според израелската армия той е работил в производствения отдел на военното крило на „Хамас“. Израелските сили твърдят, без да предоставят доказателства, че е бил замесен в заграбване на хуманитарната помощ, която влиза в Газа, и разпределянето ѝ за военни цели.

Правителството на „Хамас“ до голяма степен се разпадна след избухването на войната, предизвикана от нападението на палестинското ислямистко движение в Израел на 7 октомври миналата година, но групировката все още упражнява контрол на терен.

„Хамас“ взе властта в Газа през 2007 г. след седмица на смъртоносни сблъсъци със силите, лоялни на подкрепяната от Запада палестинска автономна власт, доминирана от светската партия „Фатах“. Организацията създаде свое правителство с министри и десетки хиляди служители, които предоставят услуги на гражданите. Групировката има и полицейски сили.

Видео: X

Преди няколко дни в столицата на Иван беше убит политическия лидер на “Хамас” Исмаил Хания. Той беше изпратен с церемония, а по-късно погребан в Катар.

Иран изпраща с погребална церемония убития лидер на “Хамас” (видео)

“Кръвта му няма да отиде напразно”: Иран ще отмъсти за убийството на лидера на “Хамас”

Лидерът на „Хамас” е взривен с бомба, поставена месеци преди експлозията

Убиха още един високопоставен представител на “Хамас”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции