<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234729" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пеевски овла...

Прокуратурата обжалва домашния арест на подсъдимия за насилието над Дебора

05 Август 2024
0 824

Прокуратурата обжалва домашния арест на подсъдимия за насилието над Дебора. Прокуратурата в Стара Загора обжалва наложената от съда в Пловдив мярка “домашен арест” на Георги Георгиев. Той е обвиняем за причиняване на телесна повреда, принуда и закана с убийство спрямо Дебора Михайлова. Това посочват от пресцентъра на Прокуратурата.

Спрямо Георгиев на 15 декември миналата година е внесен обвинителен акт за три престъпления. За причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда. Също за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. На 30 юли Районен съд-Пловдив взе решение за изменение на мярката му за неотклонение. От „задържане под стража“ в „домашен арест“ и „забрана за напускане на пределите на България“.

Пуснаха под домашен арест подсъдимия за насилието над Дебора

Наблюдаващите прокурори считат, че определението на Районен съд -Пловдив е неправилно и незаконосъобразно.

Прокуратурата обжалва домашния арест на подсъдимия за насилието над Дебора
Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев (ЕВ)

Ето и основните аргументи за обжалването на изменението на мярката:

Задържането на Георги Георгиев е в разумен срок. То съответства на целите на закона и е в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи с оглед обективни критерии – фактическа и правна сложност на делото и поведение на подсъдимия. В тази връзка са и решенията на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях, както и да се съобрази, че в момента Георги Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко едно от тях е наказуемо с лишаване от свобода и засяга личността и телесната неприкосновеност на пострадалата.

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение за разкриване на обективната истина и на които може да бъде оказано въздействие.

Дебора се притеснява, че Георги Георгиев ще се опита да се свърже с нея (видео)

Не следва да се пренебрегва и безопасността на пострадалата по конкретното наказателно производство.

Обстоятелството, че на Георги Георгиев е наложена забрана да напуска дома си, не представлява никаква пречка същият да приема посетители и за това не се изисква разрешение от органа, наложил мярката за неотклонение „домашен арест“. Не е налице и забрана подсъдимият да ползва мобилни устройства, посредством които да осъществи комуникация със свидетели по делото и с пострадалата. Тук е мястото отново да се припомни, че едно от повдигнатите на подсъдимия обвинения касае закани с убийство към пострадалата, някои от които са били отправени чрез мобилно устройство, твърдят от прокуратурата.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд-Пловдив.

Потресени сме за пореден път от съдебната ни система! Явно след като мине “значителен период от време”, както се мотивира съдът, 400-те шева по тялото на момичето вече нямат значение.

Този знаков случай ще остане за много дълго време в съзнанието на българския народ! И ако Георгиев не получи полагащото му се наказание, сме сигурни, че хората отново ще излязат на улиците. Точно както стана след жестокото посегателство над Дебора през лятото на миналата година!

Очакваме справедливо наказание, за да няма повече подобни случаи! #НеНаНасилието

400 шева агресия: Какво трябва да се случи, за да осъзнаем, че има проблем? (Коментарът на “Господарите”)

Мъжът, който преби и острига Славка от Видин, се вдъхновил от насилника на Дебора (видео)

Пребитата с метален прът жена от Благоевград: Още живея в страх (видео)

Жена твърди, че е пребита от бащата на кмета на Цалапица (видео)

Арестуваха мъж, карал жени да проституират чрез заплахи, рязане и гасене на цигари в телата им

Жена беше пребита до смърт от приятеля си, дъщеря ѝ я намира в безпомощно състояние (видео)

Прокуратурата обжалва домашния арест на подсъдимия за насилието над Дебора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции