<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хлъзгав футб...

Затворнически бележки се превърнаха в една от най-продаваните книги в Турция

06 Август 2024
0 54

Затворнически бележки се превърнаха в една от най-продаваните книги в Турция. Криминалният роман „Дует в чистилището“ с главни герои пенсиониран адвокат и застаряващ генерал с мъчително минало се радва на огромен успех, съобщават световните медии.

Всичко започнало с размяна на писма между кюрдския лидер Селахатин Демирташ и турския писател Йигит Бенер, които изтърпявали ефективни присъди. Така двамата написали една от най-продаваните книги в южната ни съседка.

Затворнически бележки се превърнаха в една от най-продаваните книги в Турция
Two lovers in prison cells

Писатели разработват историята, която обхваща последните 40 години от бурната история на Турция и дългогодишния кюрдски конфликт, без да обсъждат сюжета.

„Беше рискована игра – да напишеш роман така, както се играе шах, ход по ход, без да стиковаш сюжета, героите и стила с другия автор“. Това споделя един от авторите – Селахатин Демирташ в интервю от затвора.

Започването на романа става невинно. Авторът и преводач Йигит Бенер изпраща на Демирташ копие от класическия роман на Луи-Фердинан Селин „Пътешествие до края на нощта“. В книгата Бенер оставя бележка на излежаващия 42-годишна присъда. Посланието в нея е: „Израз на моята солидарност“.

Чрез турско посредничество се осъществява една от най-големите размени на затворници

51-годишният Демирташ е бивш съпредседател на третата по големина политическа партия в турския парламент. Той беше вкаран в затвора през 2016 г. По-късно Европейският съд по правата на човека осъди задържането му като политическо и призова за освобождаването му.

„Не можах да приема, че този човек, за когото бях гласувал и чиито идеи споделям, се озова зад решетките, докато аз съм свободен“, категоричен е Бенер.

Вдъхновяваща история, която е пример, че за таланта, дарбата и успеха няма лимит!

Затворнически бележки се превърнаха в една от най-продаваните книги в Турция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции