<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=234997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лидерът на „...

Арест на момиче без хиджаб в Иран засенчи новините за заплахи от война с Израел (видео)

07 Август 2024
2 328

Арест на момиче без хиджаб в Иран засенчи новините за заплахи от война с Израел. Видео, което стана популярно онлайн, предизвика нови критики срещу нравствената полиция в Иран. На записа се виждат полицаи, които качват 14-годишно момиче в полицейска кола в столицата Техеран и го отвеждат. Нафас Х. и нейна приятелка и връстничка, която също е арестувана, не са носили хиджаб, пише bTV.

Арест на момиче без хиджаб в Иран засенчи новините за заплахи от война с Израел (видео)
Снимка: стопкадър/видео

По закон жените в Иран са длъжни да носят хиджаб. Насилието, което понякога нравствената полиция прилага срещу нарушителите на закона, е спорен въпрос, а последният такъв случай бързо бе разкритикуван от опозиционни политици, предаде ДПА, цитирана от БТА

Колко време ви е необходимо да разберете, че тази политика за мюсюлманския дрескод е провал и ще доведе единствено до още недоволство?“, написа в X Асар Мансури, лидер на реформаторския Народен съюз.

В социалните мрежи видеозаписът с момичетата засенчи новините за заплахите за война между Иран и Израел.

Много потребители написаха, че системата в страната трябва да се засрами от себе си за това, че се отнася с дете по този начин.

Нямате смелост да нападнете Израел, но имате смелост да нападнете младо момиче“, се казва в един от коментарите в социалната мрежа Х.

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан също бе разкритикуван. По време на предизборната кампания той изрази недоволството си от проверките, които извършва нравствената полиция, и обеща незабавно да ги спре.

Случаят с двете арестувани момичета е от миналия месец. Въпреки това видеозаписът, направен от камери на пътната полиция, набра популярност снощи.

Сега майката на момичето иска да съди властите. Дъщеря ѝ е била ранена по време на ареста и е трябвало да бъде лекувана в болница.

Тя е още дете, това е брутално“, казва майката пред новинарския портал “Теджарат Нюз”.

Припомнете си Коментара на “Господарите” с репортера ни Виктория Симеонова, редактора Дени Паскова, режисьора на монтажа Павлина-Калина Церовска и оператора Йохан Вирт. Поводът – масовите протести в Иран след смъртта на младо момиче, задържано от нравствената полиция през 2022 г.

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Махса Амини остана на 22 години. През септември 2022 г. тя заминава с родителите си за Техеран. Прибрана е от „моралната полиция“ в присъствието на родителите си. Въпросните „полицаи“ казват на майка ѝ, че я водят на едночасово обучение за това как да носи хиджаб правилно. Подобно обучение обаче не съществува. Малко по-късно родителите на Махса я намират в безпомощно състояние. Тя е пребита, в кома и изпаднала в мозъчна смърт. Иранските власти казват, че това е инфаркт.

Арест на момиче без хиджаб в Иран засенчи новините за заплахи от война с Израел (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции