<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235214" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майката на Бо...

Нов спорт дебютира на Олимпиадата в Париж

09 Август 2024
2 132

За първи път брейкът или брейкданс е включен в програмата на Олимпийските игри в Париж, научаваме от NBC Olympics.

Брейкът е танцов стил, възникнал в Бронкс през 70-те години на XX в. През десетилетията той се превръща в състезателен спорт, пълен с международни събития, стабилна съдийска система и световни първенства.

Брейкът се появи за първи път на Младежките олимпийски игри през 2018 г. в Буенос Айрес и е избран за Париж 2024 г. Въпреки това той няма да бъде включен в Игрите в Лос Анджелис през 2028 г.

16 мъже и 16 жени (известни като “B-Boys” и “B-Girls”) ще се състезават на Олимпиадата с кръгова система от четвъртфинали, полуфинали и битки за медали.

Нов спорт дебютира на Олимпиадата в Париж
Източник: istockphoto

16-годишна българка стана световен шампион по брейк (видео)

Всяка битка включва три солови изпълнения един срещу друг, всяко от които по една минута.

Когато един брейкър завърши своя рунд, опонентът му незабавно започва своята рутина във формата на битка.

Група от девет съдии оценяват участниците по шест критерия: креативност, индивидуалност, техника, разнообразие, изпълнение и музикалност. Изпълнението и креативността имат най-голяма тежест (60%), а останалите категории представляват останалите 40%.

Брейкингът е уникален с това, че B-Girls и B-Boys нямат подготвен номер и не познават музиката предварително. Те трябва да импровизират своите движения на момента.

При мъжете американската звезда Виктор Монталво се счита за фаворит за златен медал. Американецът Джефри Луис (B-Boy Jeffro) се класира за игрите през юни и също се счита за възможен носител на златен медал. Други имена, включват Филип Ким от Канада (B-Boy Phil Wizard), Шигеюки Накараи от Япония (B-Boy Shigekix) и Данис Сивил от Франция (B-Boy Dany), който спечели европейската титла през 2022 г.

В състезанието за жени американката Съни Чой (B-Girl Sunny) стана първата жена от САЩ, която се класира за Олимпийските игри. Логан Едра (B-Girl Logistx) ще се присъедини към нея в Париж и вероятно ще се бори за медал. Доминика Баневич от Литва (B-Girl Nicka) спечели световната титла през 2023 г. и ще бъде само на 17 в Париж, но може да спечели злато. Французойката Сей Дембеле (B-Girl Syssy) и японката Аюми Фукушима (B-Girl Ayumi) също ще я предизвикат.

Видео: ABC News

Нов спорт дебютира на Олимпиадата в Париж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции