<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235227" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов спорт деб...

Невероятно представяне изпрати родните ни гимнастички на финал в Париж

09 Август 2024
0 1238

Невероятно представяне изпрати родните ни гимнастички на финал в Париж.

Нашите грации поведоха класирането с оценка от 37.700 за изпълнението си на пет обръча на квалификацията при ансамблите от турнира по художествена гимнастика на XXXIII Олимпийски игри в Париж. Второто им изпълнение с топки и ленти бе оценено с 32.700.

След това Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха изместени от отбора на Италия, който получи оценка 38.200. На трета позиция беше домакинът Франция с 36.600.

Златните момичета представиха съчетания, поставени по музика на Енио Мориконе от филма “Професионалистът” с добавени много ефектно български фолклорни мотиви. Състезателките ни бяха изключително концентрирани и хладнокръвни, с много хубав синхрон във всеки един елемент и много чиста игра.

Невероятно представяне изпрати родните ни гимнастички на финал в Париж
Източник: БТА

България вече с четири олимпийски отличия

Момичетата на Весела Димитрова показаха усложнена композиция в сравнение с европейското първенство и демонстрираха истинска класа.

Преди три години родният ансамбъл се окичи със златото в Токио. Тогава донесе първа олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика. Тогава на най-високо стъпало на почетната стълбица се качиха Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

Сега техните наследнички се опитват да повторят този подвиг.

В квалификацията участват 14 тима, като първите 8 ансамбъла ще се класират за финала утре (10 август). На олимпийските игри се раздава само един комплект медали при ансамблите – за многобой.

Състезанието откриха грациите на Китай. Те играха без видими груби грешки, но имаха доста неточности, гонения, недобър на моменти синхрон и получиха за изпълнението си 35.500 точки. Китайките са втори в многобоя от световното първенство във Валенсия 2023, където спечелиха своята олимпийска квота. В Испания те станаха световни шампионки на пет обръча и сребърни медалистки на ленти и топки. Тази година Китай има два златни медала на Световните купи в Ташкент и Милано, както и сребро от Атина.

Според правилата на надпреварата първите 8 ансамбъла се класират за финала в събота, 10 август. Общо 14 тима спечелиха квоти за големия спортен форум.

На олимпийските игри се раздава само един комплект медали при ансамблите и той е за многобой.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции