<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето на кое мя...

Закриха Олимпийските игри в Париж с пищна церемония (видео)

12 Август 2024
0 329

Закриха Олимпийските игри в Париж с пищна церемония, до която ни докосва материал на NOVA. Церемонията по закриване на Игрите започна на стадион „Стад дьо Франс” с изпълнение на Sous le ciel de Paris от студенти на академия „Ендел Ендрикс”. Игрите обединиха 32 вида спорт и 11 000 атлети. 

За разлика от амбициозната церемония по откриването, церемонията по закриванетo премина по по-традиционен маршрут. Вместо на открито на река Сена, церемонията по закриването се проведе в 80 000-местния стадион „Стад дьо Франс”.

Стадионът беше домакин на редица събития по време на Игрите. Мястото беше изпълнено с артисти, танцьори, акробати и изненадващи изпълнители, за да отпразнуват края на тазгодишните Олимпийски игри и да гледат напред към Игрите в Лос Анджелис през 2028 г., предава NBC News.

От Олимпийският комитет на Париж 2024 казаха, че церемонията по закриването се включили „над сто изпълнители, акробати, танцьори и циркови артисти“. Артистичният директор Томас Джоли, който също планира церемонията по откриването, каза, че темата е „Рекорди“.

Закриха Олимпийските игри в Париж с пищна церемония (видео)

Снимка: БОК, Йордан Петков

Зрителите наблюдаваха обичайното дефиле на спортистите, показване на знамената на участващите нации и спускане на олимпийския флаг. Част от церемонията по закриването беше посветена на предаването на града домакин от Париж на Лос Анджелис, при което кметът на Париж Ан Идалго даде олимпийския флаг на кмета на Лос Анджелис Карън Бас.

Закриха Олимпийските игри в Париж с пищна церемония (видео)

Снимка: БОК, Йордан Петков

Голямата изненада nа церемонията беше появата на актьора от „Мисията невъзможна” Том Крус на мотор. За доброто настроение на олимпийците се погрижиха звезди като Били Айлиш, Снуп Дог и рок групата Red Hot Chili Peppers.

Българското участие

Знаменосци за България бяха Боряна Калейн и Семен Новиков. Страната ни участва на Олимпийските игри във френската столица с 46 състезатели в 15 вида спорт. Te спечелиха общо 7 отличия – 3 златни, 1 сребърно и 3 бронзови. 

Напук на “прогнозите”: 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала за България в Париж

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че Игрите в Париж са били “сензационни” в словото си на церемонията по закриването.

“Това бяха сензационни олимпийски игри от началото до края. Смея да кажа, че бяха сензационните игри край Сена”, каза Бах в речта си на церемонията по закриването.

Церемонията беше закрита с предаването на олимпийското знаме от кмета на Париж Ан Идалго на кмета на града домакин през 2028 г. Лос Анджелис. Флагът беше връчен на Карен Бас, кмет на калифорнийския град.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции