<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изграждат му...

Масови протести в Сърбия срещу плановете за добив на литий (видео)

12 Август 2024
0 67

В Сърбия се провеждат масови протести срещу плановете за мащабен добив на литий. Десетки хиляди се събраха в центъра на Белград.

В събота вечер в Белград протестите срещу добива на литий достигнаха своята кулминация, макар да е много вероятно да се увеличат, както и мащабите им.”, коментира международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев.

По думите му участниците в демонстрацията са били над 20 000. Според него в момента това е най-оспорваната и актуална тема в Сърбия, който измести дори въпроса за Косово.

Масови протести в Сърбия срещу плановете за добив на литий (видео)
Източник: X / Global Dissident

Сръбският вицепремиер заплашва с битка за “Велика Сърбия” на Балканите

Държавните медии в страната критикуват протеста. Те тиражират твърдения на президента Александър Вучич, че руското разузнаване му казало, че протестиращите ще опитат да направят преврат. Въпреки това митингът преминава мирно.

Припомняме, че Сърбия подписа споразумение с Европейския съюз, с което ЕС получава достъп до суровини, добивани в страната, и се укрепват връзките за устойчиво производство на суровини, на батерии и електромобили.

Споразумението обаче беше яростно критикувано. Има твърдения, че добивът на литий ще причини необратими щети на околната среда и ще донесе незначителни ползи за гражданите.

Масови протести в Сърбия срещу плановете за добив на литий (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции