<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кадри показв...

Украйна контролира 28 населени места в руската Курска област

12 Август 2024
0 254

Украйна контролира 28 населени места в руската Курска област седмица след изненадваща атака на руска територия, пише The Kyiv Independent.

Във видео разговор с руския президент Владимир Путин, за да обсъди продължаващата ситуация в региона, Алексей Смирнов, изпълняващият длъжността губернатор на Курска област, я определи като „трудна“.

Днес 28 населени места са под вражески контрол“, казва той. И допълва, че нахлуването е на дълбочина до 12 километра по протежение на 40-километров фронт.

Украинската армия предприе изненадващо нахлуване през границата в Курска област. На 6 август редовни украински сили нахлуха в Русия за първи път.

Русия твърди, че Украйна е влязла на нейна територия

Изявлението на Смирнов е първият официален коментар от двете страни за състоянието на териториалния контрол в региона, коментира The Kyiv Independent.

Руските власти са били принудени да обявят разширяване на мерките за евакуация на цивилни в редица области, граничещи с Украйна.

Смирнов обяснява, че 121 000 души са били евакуирани досега, други 59 000 трябва да напуснат.

По-рано Смирнов посочва, че живеещите в Беловския район, разположен на границата с Украйна, са били посъветвани да се евакуират.

Възложих на регионалното Министерство на транспорта да подготви допълнителен транспорт, автобусите вече дежурят в безопасни зони“, казва той.

И допълва: „Основното сега е своевременното уведомяване на жителите на населените места за възможността да напуснат района“.

Съобщава се, че през нощта на 11 август украинските диверсионно-разузнавателни групи са навлезли на територията на Беловски район.

Според ръководителя на района Николай Волобуев, появата на групата е създала “голяма паника” в района на Беловски.

Той определи настоящата ситуация като “стабилна, но много напрегната”.

Няколко часа преди да бъде обявена евакуацията в Беловски район, губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че жителите на съседния Краснояружки район ще бъдат евакуирани поради отчетената активност на украинската армия в района.

Кадри показват евакуацията на Белородската област заради украинското настъпление (видео)

Руските власти въведоха на 9 август т. нар. „контратерористична операция“ в Курска, Брянска и Белгородска области, разположени на границата с Украйна.

По-рано на 9 август руското министерство на отбраната заяви, че изпраща допълнителна военна техника в област Суджа в Курска област, на 10 километра източно от украинската граница.

Руската държавна медия ТАСС съобщи на 10 август, че над 76 000 жители на Курска област са били евакуирани поради продължаващите боеве.

В същото време някои се обърнаха към социалните медии, за да се оплачат от неадекватните усилия на властите да помогнат на жителите да се евакуират. Също и от липсата на ресурси за тези, които вече са го направили.

Украйна контролира 28 населени места в руската Курска област

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции