<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235757" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Един загинал ...

Опожареният дом за възрастни хора в Банкя е бил нелегален

14 Август 2024
0 117

Опожареният дом за възрастни хора в Банкя е бил нелегален. Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, е работил без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

За нелегалната дейност на обекта са сигнализирани всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата. Обектът не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров заедно с експерти е бил на място, за да окаже съдействие за пренасочване на обитателите към подходящи социални услуги. Три жени ще бъдат настанени в два дома за стари хора, делегирана от държавата дейност.

Един загинал и петима ранени при пожар в дом за възрастни в Банкя (видео)

Опожареният дом за възрастни хора в Банкя е бил нелегален
Снимка: Facebook/Alexander Nozharov

Министерството на труда и социалната политика напомня, че за да бъде гарантирано в най-голяма степен качеството на социалните услуги и здравето и безопасността на потребителите, частните доставчици подлежат на лицензиране. Списъкът с лицензираните доставчици е достъпен на сайта на Агенцията за качеството на социалните услуги. Списъкът със социалните услуги, делегирани от държавата дейност, е публикуван на сайта на Агенцията за социално подпомагане.

При инцидента днес един човек загина, а трима са пострадали.

Две жени са обгазени и прегледани на място, а един е откаран в болница.

Пожарникарите са извели трима пациенти в неадекватно състояние, както и две жени, които се водят санитарки. НАП и Агенцията за социално подпомагане са извършили няколко проверки. Има изпратени документи до прокуратурата за административни нарушения. Преписката е пристигнала в МВР преди две седмици – изпълнено е почти всичко според указанията на прокуратурата, има два месеца срок за изпълнение на всичко. Този дом за стари хора е нерегламентиран, може да е функционирал като фондация. Близки и роднини споделят, че са плащали месечни такси, за които не са получавали никакви документи. Според пожарната причината за инцидента е незагасена цигара“, коментира вътрешният министър Калин Стоянов от Банкя.

Един пострадал при пожара в дом за възрастни хроа в Банкя е транспортиран в университетската болница “Пирогов”. Дежурният екип е констатирал, че той е с 6% изгаряне, инхалация на пушечни газове и изгаряне на горни дихателни пътища. Настанен е в реанимация с опасност за живота, съобщиха на сайта си от УМБАЛСМ “Пирогов”.

Изразяваме съболезнования на близките на загиналия! Дано ранените бързо се възстановят. За нелегалната дейност на обекта са сигнализирани всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата. Очакваме да разберем какви мерки са предприели, след като са били информирани за този незаконен хоспис, в който са били настанени 11 души със здравословни проблеми. Надяваме се виновните да бъдат наказани!

Опожареният дом за възрастни хора в Банкя е бил нелегален

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции