<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235800" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Одеса е обстр...

Сръбският вицепремиер “укрепва сигурността” на Балканите на визита в Москва

15 Август 2024
0 154

Москва обяви, че ще работи със стратегическия си съюзник Белград “в полза на сигурността на Балканите и за предотвратяване на външна намеса“. Това се казва в изявление на руското външно министерство, предава БГНЕС. То е след срещата в Москва между руския външен министър Сергей Лавров и сръбския вицепремиер Александър Вулин – дясна ръка на президента Александър Вучич.

Двамата обсъдиха актуални аспекти на ситуацията на Балканите. Подчертана бе необходимостта от продължаване на съвместната работа в интерес на укрепването на сигурността и стабилността. И отстояване на опитите за разрушителна външна намеса в регионалните дела.”, заявяват от руското МВнР.

Лавров изтъкна “необходимостта от противодействие на войната на Киев срещу руския език, каноничната Украинска православна църква, образованието, културата и средствата за масова информация“.
Руският външен министър и сръбският вицепремиер потвърдиха “фокуса върху поддържането на политическия диалог и значението на реализирането на взаимноизгодни проекти“.

“Бяха разгледани широк кръг от въпроси на двустранното сътрудничество и по-нататъшни стъпки в развитието на стратегическото партньорство между Русия и Сърбия“, съобщават от руското министерство.

Сръбският вицепремиер &#8220;укрепва сигурността&#8221; на Балканите на визита в Москва
Източник: istockphoto

Сръбският вицепремиер заплашва с битка за “Велика Сърбия” на Балканите

Александър Вулин проведе разговор на четири очи и с Николай Патрушев, помощник на Путин.

Двамата потвърдиха “взаимната ориентация за по-нататъшно подобряване на стратегическото партньорство между Сърбия и Русия.”, съобщава сръбската правителствена пресслужба.

Сръбският вицепремиер заяви, че Патрушев е голям приятел и съюзник на Сърбия. Той му благодари за личните му усилия и ангажираност към Белград в “борбата срещу резолюцията за Сребреница.”

Припомняме, че през юли м.г. САЩ наложиха санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване. Вашингтон обвини Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде тогава Associated Press.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия.

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбската разузнавателна служба миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август. Това се явява рядко срещана визита на представител на европейска държава. На нея се подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията ѝ в Украйна.

Сръбският вицепремиер “укрепва сигурността” на Балканите на визита в Москва

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции