<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235860" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев п...

Учени и преподаватели осъдиха закона срещу „ЛГБТ пропагандата“

15 Август 2024
0 348

Учени и преподаватели осъдиха закона срещу „ЛГБТ пропагандата“. Стотици работещи или работили в българските висши училища, както и в научни институции, подписаха отворено писмо, с което осъдиха законодателните промени, с които беше забранено обсъждането на ЛГБТ теми в училище.

В края на миналата седмица депутатите приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които в училищата беше забранено да се разискват въпроси, свързани с ЛГБТ.

Рестриктивната мярка е подобна на действаща такава в Русия.

В отвореното писмо се осъждат промените, с които „се въвежда санкция срещу несъществуващ в училищната система на България проблем, формулирана като забрана на „пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация“.

Измененията са обществено зловредни – те ще доведат на свой ред до изменения в междуличностните и социалните отношения между всички страни: между ученици и ученици, ученици и учители, ученици и родители, родители и учители, между самите родители, както и до абсурдни и човеконенавистни конфликти вътре в самата професионална общност. Тези конфликти със сигурност ще имат умножаващи се последици и няма да се ограничат само и единствено до т.нар. „нетрадиционна сексуална ориентация“, се казва в писмото.

Учени и преподаватели осъдиха закона срещу „ЛГБТ пропагандата“
Снимка: iStock

Преподаватели изказват и загриженост, че приетите промени „целят да нормализират инструментализирането и политическата атака над ЛГБТИ+ общността в България“.

Румен Радев подписа указ за обнародване на закона за “ЛГБТ пропагандата” (видео)

Към днешна дата писмото е подписано от над 300 души, а сред имената на преподавателите личат тези на Владимир Александров от Българска академия на науките, Стефан Дечев от Нов български университет, Иво Инджов от СУ „Св. Климент Охридски“, Петя Кабакчиева, проф., СУ „Св. Климент Охридски“, Ралица Ковачева от СУ „Св. Климент Охридски“, Светла Колева, проф., Институт по философия и социология, Българска академия на науките, Александър Кьосев, проф., Културен център СУ, Нели Огнянова, проф. дпн, СУ „Св. Климент Охридски“, Даниел Смилов, доц. д-р, СУ „Св. Климент Охридски“, Красен Станчев, доц. д-р, СУ „Св. Климент Охридски“, Асена Сербезова, проф., дм, Факултет по обществено здраве в МУ София и други.

Законът беше приет на първо и на второ четене в един и същи ден. Сседмица преди това промените бяха подкрепени и в Комисията по образование и наука, припомня Свободна Европа.

Подобно законодателство от години действа в Русия. От края на миналата година там вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

С новите текстове в закона се забраняват налагането на идеологически и/или религиозни доктрини в училище. Също осъществяването на политическа и партийна дейност, “подстрекаване” към нетрадиционна сексуална ориентация и/или полова идентичност, различна от биологичната.

Междувременно в четвъртък Румен Радев подписа указ за обнародване на закона за „ЛГБТ пропагандата”.

Учени и преподаватели осъдиха закона срещу „ЛГБТ пропагандата“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции